Završni predizborni skup

Komadina u Zagrebu: HDZ treba vratiti u oporbu, a mi idemo razgovarati s Mostom

Tihana Tomičić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

 Imamo dva kandidata za predsjednika SDP-a. Ali ne smijemo imati dva SDP-a - glavna je poruka s kojom je kandidat za šefa stranke Zlatko Komadina u Zagrebu održao završni predizborni skup uoči izbora 2. travnja. Pred punom dvoranom Tvornice kulture poručio je i kako se SDP u najbržem roku treba vratiti na vlast, pa čak i kroz razgovore s MostomKOMADINA NA ZAVRŠNOM PREDIZBORNOM SKUPU U ZAGREBU POZIVAO NA OKUPLJANJE LIJEVOG SPEKTRA, ALI I SURADNJU S MOSTOM


RIJEKA – Imamo dva kandidata za predsjednika SDP-a. Ali ne smijemo imati dva SDP-a – glavna je poruka s kojom je kandidat za šefa stranke Zlatko Komadina u Zagrebu održao završni predizborni skup uoči izbora 2. travnja. Pred punom dvoranom Tvornice kulture poručio je i kako se SDP u najbržem roku treba vratiti na vlast, pa čak i kroz razgovore s Mostom.


– Čuli ste Karamarka koji prijeti vlastitim koalicijskim partnerima i premijeru, on koristi govor prijetnje. Takvu stranku treba vratiti tamo gdje joj je i mjesto, u oporbu, a mi se moramo vratiti u poziciju. Pritom moramo okupiti cijeli lijevi spektar oko sebe, moramo vratiti protestne glasove koje smo izgubili, ali i poslati ponudu za razgovor Mostu. Najpoštenije bi bilo da se mandat vrati građanima u ovoj situaciji, ali u politici nikad ne reci nikad, rekao je Komadina koji je time jasno kazao da misli da bi s Mostom SDP možda mogao pokušati formirati većinu u Saboru. Pohvalno je govorio i o Boži Petrovu, rekavši da će se s njim čuti. “Oni ne trebaju pristajati na manipulacije i prijetnje od strane HDZ-a”, rekao je. 
Vrlo oštro je govorio o Karamarkovom HDZ-u, rekavši da treba demontirati rigidnu i neofašističku desnicu kojom se plaše građani Hrvatske.


Rekao je i što će učiniti prvog radnog dana nakon što postane predsjednik SDP-a: “Odmah od ponedjeljka krećemo na posao, stvoriti platformu kako pobijediti na lokalnim izborima u Zagrebu i drugdje. A potom ćemo otvoriti razgovore sa strankama lijevog spektra, jer moramo ojačati naš koalicijski potencijal”.


Svi govornici pozivali su na okupljanje, SDP kao stranku rada i radništva, stranku u kojoj su svi jednakopravni, a u kritici je najdalje otišao predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić: 


– Govore da u SDP-u postoje dvije grupe: socijaldemokrati i liberali; oni koji žive za SDP i oni koji žive od SDP-a; oni koji žive za druge i oni koji žive za sebe. Jasno je: promjena je potrebna. SDP mora biti stranka jednakih šansi za sve, rekao je Bernardić.Ipak, rekao je kako su ovo izbori za, a ne protiv. Progovorio je i o vrijednostima koje bi promovirao Komadinin SDP – to je povratak stranke ondje gdje ljudi žive, s njihovim svakodnevnim problemima. Zanima nas budućnost i promjena, poručio je Barnardić. 


Rajko Ostojić poručuje: “Ako se ne promjenimo, bit ćemo zamijenjeni”, a rekao je i da ova grupacija neće odgovarati na uvrede iz drugog tabora: “Mi u svima vidimo samo ljude, a ne “životinjsko cartstvo”. Nećemo na to odgovarati, jer to nije naš jezik, jer se takvim jezikom  služe samo oni koji su u formativnim godinama, ili politički formativnim godinama, odrastali uz HDZ ili HSP”, rekao je Ostojić.


Uz Komadinu su bili i Željka Antunović, Josip Leko, Šime Lučin, Davorko Vidović, kojima se skandiralo kao Račanovim ljudima, te Nenad Livun, potom Komadinini suradnici iz primorsko-goranskog SDP-a, ali i donedavni šef DUUDI-ja Mladen Pejnović i drugi.