Borba za život

Kolike su šanse preživjeti ako završite na respiratoru? Liječnik iz “Mihaljevića” otkriva točne brojke, nisu baš dobre

P. N.

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godinaU Hrvatskoj se trenutno na respiratoru nalaze 24 pacijenta. Kolika je mogućnost preživljavanja ukoliko se dođe do ovog, zadnjeg stadija liječenja, otkriva Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.


“Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobijaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator. Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti”, pojasnio je Puljiz za N1.


U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju. Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.
Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima, piše N1.