Opasna situacija

KOLAPS ŽCGO-a KAŠTIJUN Istra u špici sezone pred ekološkom i gospodarskom katastrofom

Edi Prodan

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

Foto Srecko Niketic/PIXSELL

O koliko se opasnoj situaciji radi ukazuje i podatak kako će Kaštijun potencijalno biti izvan upotrebe 40 dana, odnosno čitav srpanj kao i na samom vrhuncu sezone u kolovozu što je najdohodovniji period najvažnije grane istarskog gospodarstva - turizmaKao većinski vlasnici nismo imali drugog izbora nego na današnjem sastanku smijeniti direktora ŽCGO-a Kaštijun Fabia Giacomettija. Na to mjesto privremeno smo postavili našu pročelnicu Anju Ademi, a što će se dalje događati i kako će se zbrinjavati otpad do popravka kvara morat ćemo definirati vrlo brzo. Istaknuo nam je to Filip Zoričić, gradonačelnik Pule nakon što je ovih dana opet došlo do kolapsa rada Kaštijuna, možda i sveukupnog koncepta takve organizacije zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj.


O koliko se opasnoj situaciji radi ukazuje i podatak kako će Kaštijun potencijalno biti izvan upotrebe 40 dana, odnosno čitav srpanj kao i na samom vrhuncu sezone u kolovozu što je najdohodovniji period najvažnije grane istarskog gospodarstva – turizma. Zbog svega su užasnuti ne samo stanovnici Pule nego i Medulina na čiju se granicu postavilo Kaštijun jer se strahuje od ni malo optimističnih alternativnih modaliteta zbrinjavanja otpada na toj lokaciji što bi značilo istinsku katastrofu, ne samo za krajnji jug Istre nego i mnogo šire.


Pročelnica Anja Ademi je pak najavila kako se ubrzano radi na popravljanju razloga kolapsa, “kabelske staze”, ali i na pronalaženju drugih rješenja i drugih proizvođača opreme sve s ciljem kako bi se Kaštijun čim prije stavio u pogon, nikako ne za najavljenih, katastrofičnih 40 dana.
Paralelno s nizom sastanaka kojima se urgentno želi pronaći rješenje za Kaštijun, ispred te za odlaganje smeća nikad prihvaćene lokacije okupio se velik broj građana s nizom prosvjedničkih poruka. Njihova se osnova nalazi u stavu kako se istarski gradovi sami moraju brinuti za svoj otpad, a ne da se Pula i Medulin guše u smeću čitave Istre dovezenom u, s nizom kvarova krajnje neučinkoviti i nesigurni, Kaštijun.


Drama oko Kaštijuna i smeća što su već itekako značajno naudii samoj špici turističke sezone najturističkije hrvatske regije, mogla bi inicirati slične prosvjede i na drugim, od mnoštva nikad prihvaćenim županijskim centrima za gospodarenje otpadom.