Posljedice rata

Kolabirale rezervacije letova prema istočnoj Europi. Pao je promet i u ostatku zemalja

Alenka Juričić Bukarica

Reuters

Reuters

S iznimkom Ukrajine i Moldavije, koje su zatvorile svoj zračni prostor, i same Rusije, najviše su pogođene Bugarska, Estonija, Gruzija, Hrvatska, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka, Slovenija i Mađarska. Ovdje je pad rezervacija bio između 30 i 50 postoRIJEKA – Ruska invazija na Ukrajinu prouzročila je kolaps rezervacija za letove prema istočnoeuropskim odredištima. Naglo je pao i promet u ostatku Europe, pokazuju posljednji podaci Forward Keysa, tvrtke specijalizirane za analizu podataka o rezervacijama aviokarata u tjednu nakon što su ruske trupe napale Ukrajinu 24. veljače.


S iznimkom Ukrajine i Moldavije, koje su zatvorile svoj zračni prostor, i same Rusije, najviše su pogođene Bugarska, Estonija, Gruzija, Hrvatska, Latvija, Litva, Poljska, Slovačka, Slovenija i Mađarska. Ovdje je pad rezervacija bio između 30 i 50 posto nakon izbijanja rata u odnosu na stanje rezervacija tjedan dana prije nego je Rusija napala Ukrajinu.


Sve ostale europske zemlje – s iznimkom Belgije, Islanda i Srbije, koje su zabilježile jednoznamenkasti minus – morale su prihvatiti pad od 10 do 30 posto.
Ovi podaci također pokazuju kako su rezervacije aviokarata za unutareuropske letove pale za 23 posto, a za letove iz SAD-a za Europu minus je 13 posto. Ovi podaci pokazuju i kako je u Rusiji u tjednu nakon invazije prodano 60 posto više karata za letove iznad Srbije nego u cijelom siječnju, kao i da Srbija sve više postaje čvorište za letove iz Rusije za Cipar, Francusku, Švicarsku i druga odredišta.