Prvi snijeg

Kolaps prometa prema Diračju, na riječkom području u petak nova velika promjena vremena

Sanja Gašpert, Portal Novi list

Tijekom četvrtka oborine i bura će slabjeti, a temperature zraka rasti, dok će se naoblaka razići. Temperature zraka negdje će porasti za deset do petnaest stupnjeva, a nova značajnija promjena vremena očekuje se već u petakJaka hladna fronta koja je zahvatila cijelu Hrvatsku zabijelila je neke njezine dijelove, a snijeg se spustio sve do mora. U jutarnjim satima srijede snijeg je prvo počeo padati na sjevernom Jadranu, u Lici i Gorskom kotaru, a tijekom dana i u unutrašnjosti.


I na riječkom području ujutro zalepršale su prve pahulje ovosezonskog snijega, temperatura zraka tijekom dana kretala se između dva i četiri stupnja Celzijusevih, puhao je i sjeveroistočni vjetar, koji je dodatno doprinosio osjećaju hladnoće. Očekuje se da će se noćna temperatura zraka u Rijeci kretati oko nule.


Tijekom srijede popodne došlo je do kolapsa prometa u Rijeci prema Diračju. Vozi se sporo, čeka se u kolonama, a na cestu su izašle ralice.


Zbog snijega koji pada u velikom dijelu Hrvatske ranije tijekom dana nastao je kaos na autocesti A1. Kod Svetog Roka nastao je kolaps zbog izvanrednog prijevoza koji je zaglavio u snijegu. Nastale su kilometarske kolone.Zimski uvjeti na cestama


“Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin i DC3 Karlovac-Delnice-Kikovica.


Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Mogući su poledica te odroni. Snijeg povremeno pada i u Hrvatskom primorju.


U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.


Foto galerija: Snijeg u Zagrebu Foto: Davor Kovačević


Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.


Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice.


Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, autocesti A7 Draga-Šmrika i lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).


Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Gorskom kotaru i dijelom u Karlovačkoj i Zadarskoj županiji”, objavio je HAK.


Višemetarski valovi na jugu zemlje


Na moru dosta intenzivno kiši, i vrlo je vjetrovito. Na postaji Povile izmjeren je udar bure 104 km na sat, a raspuhalo se i jugo u Dalmaciji, diže visoke valove.


Prema podacima Hrvatskog hidrografskog instituta, maksimalna visina vala u Splitu je 1.90 metara, na dubrovačkom području 3.65 metara, s tendencijom rasta. Stoga ne čudi da je pomorski promet u kolapsu, u prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije.


Promet u riječkom prstenu


Zabijelilo se i na Platku i Učki te Ćićariji, a snijeg je u srijedu ujutro zabilježen i na meteorološkoj postaji Kozala. Najviše ga je padalo u riječkom prigradu, općinama i gradovima riječkog prstena, gdje se, posebno u Kastvu, Viškovu, Klani, Zlobinu, Plosni i Ponikvama i zadržavao na tlu te stvorio manji snježni pokrivač, a što je najviše razveselilo djecu.


Snijeg je tijekom jutra padao i u pojedinim dijelovima Rijeke – Trsatu, Drenovi, Brašćinama, Sušačkoj Dragi, Zametu. Bijeli se pokrivač zadržao na automobilima i na zemlji, dok se na cestama topio u dodiru s asfaltom. Kolnici su bili skliski, a promet je uglavnom tekao neometano.


Foto galerija: Snijeg na Kvarneru Foto: Sergej Drechsler


Prve pahulje snijega i nešto niža temperatura zraka nisu znatno utjecale na javni gradski prijevoz. Tijekom jutra nije bilo problema niti na jednoj lokalnoj, odnosno gradskoj liniji.


– Očekivano, manjih problema bilo je u prigradu, odnosno na području Bakra, Kraljevice i Klane. Naime, županijske linije za Hreljin i Zlobin prometuju do caffe bara Millenium obzirom da prometnica nije posuta. Linija za Ožlak prometuje do Križišća, dok linija za Lisac prometuje do križa na glavnoj cesti, odnosno autobus ne ulazi u samo naselje Lisac.


Tijekom prijepodneva je pozivana baza zimske službe u Šapjanama te obaviještena o potrebi posipavanja prometnica na području Viškova, Klane, Lisca, Permana, Muna i Rupe, kazali su u Komunalnom društvu Autotrolej.


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić kazala je kako je snijeg zabijelio i Grobnišćinu, ali problema u prometu nije bilo. Zimska služba i komunalci posipavaju prometnice i sa solju i pijeskom, autobusi voze normalno, tako da problema nema, kazala je Cvitan Polić.Većih intervencija nije bilo niti na bakarskom području, gdje je, prema riječima zamjenika gradonačelnika Grada Bakra Tomislava Dundovića sve bilo pod kontrolom.


Kao i inače, manji problemi zbog snijega zabilježeni su na području Zlobina, Plosni i Ponikvi, gdje su se prometnice posipale kako bi se promet mogao neometano odvijati, istaknuo je Dundović. Gusti snijeg na području Klane počeo je padati u srijedu oko šest sati ujutro.


– Snijeg se zadržava na tlu, ali sve su službe na terenu i čiste se najprije prioritetne prometnice, one koje vode do škole i vrtića, a potom i ostale. Inače, već nekoliko proteklih dana pojačano se nadziru i posipavaju prometnice, zbog niskih temperatura i očekivanog snijega, istaknula je načelnica Općine Klana Željka Šarčević-Grgić.


Najdeblji snježni pokrivač u Gorskom kotaru


Zasad je najdeblji snježni pokrivač u Gorskom kotaru, oko 10 cm, gdje se lokalno može akumulirati i 30-40 centimetara, na području Ogulina i Delnica, s obzirom na to da će snijeg nastaviti padati i noćas i sutra.


Na Zavižanu je 11 cm snijega, prema informaciji motritelja DHMZ-a Drage Vukušića.


U Gorskom kotaru je u prvom dijelu prijepodneva palo nekoliko centimetara snijega koji se zadržava na kolniku i usporava vožnju. Zbog toga su na državnim, županijskim i lokalnim cestama goranskog područja zimski uvjeti uvedeni u 7.30 sati, a od 8 sati i na autocesti Rijeka – Zagreb između Kikovice i Bosiljeva.


Iz prometa su isključeni kamioni s prikolicom i tegljači. Zbog olujne bure koja je na udare dosezala brzinu do 90 kilometara na sat, dijelom autoceste između Delnica i Kikovice u srijedu su smjela samo osobna vozila.Iz Hrvatskih autocesta (HAC) pozvali su vozače da prilagode vožnju snježnim uvjetima na autocestama, posebno ih upozoravajući da ne pretiču ralice ispred kojih je cesta uvijek neočišćena.


“Vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost”, kažu u HAC-u, pozivajući vozače da prije kretanja na put provjere stanje na cestama.


Ciklona s vlažnim zrakom i oborinama


Do ovakvog pravog zimskog vremena kojim je započeo prosinac dovela je ciklona s hladnim vlažnim zrakom i oborinama, u nekim dijelovima Hrvatske kiše, a u nekima snijegom.


– Snijeg je najprije počeo padati u dijelovima uz more, a na otocima samo na dijelovima višim od 300 metara, pa ga je tako bilo na Cresu, ali i na Krku. Uglavnom se nije zadržavao na tlu, osim u riječkom prigradu, ali je tijekom dana snijeg prelazio u kišu, koja se zbog bure i niskih temperatura zraka ledila i stvarala ledeni pokrivač.Zbog toga je izdano upozorenje za sve sudionike u prometu da oprezno voze, ali i za pješake da paze dok se kreću prometnicama, jer se stvarao ledeni sloj nevidljiv na prvu.


Puhala je jaka, a u Velebitskom kanalu i zapadnim dijelovima Istre olujna bura s orkanskim udarima. Na sjevernom Jadranu izdano je upozorenje za jaku buru, kazala je Danijela Vlašić, meteorologinja Pomorskog meteorloškog centra Rijeka.


Nova promjena vremena u petak


Dodala je kako su srijedu obilježile i niske temperature zraka, koje su se u Rijeci kretale od jedan stupanj Celzijusevih noćna do najviše četiri stupnja dnevna temperatura, što je, kazala je Vlašić, prava temperatura za snijeg.Također, rekla je kako je raspon temperatura zraka za malo teritorijalno područje bio izrazito velik, pa je tako na Zavižanu bilo minus devet, a na Hvaru 16 stupnjeva Celzijusevih, što je razlika od čak 25 stupnjeva.


Vlašić je istaknula kako će tijekom četvrtka oborine i bura slabjeti, a temperature zraka rasti, dok će se naoblaka razići. Temperature zraka negdje će porasti za deset do petnaest stupnjeva, a nova značajnija promjena vremena očekuje se već u petak.


Meteorolozi za vikend najavljuju promjenu vremena: južinu i zatopljenje.


U četvrtak je još u većini unutrašnjosti nužan oprez zbog kiše koja se smrzava na podlozi, samo rijetko i zbog malo snijega. Od petka porast temperature, za vikend i osjetan, uz povremenu mjestimičnu kišu do subote uglavnom u južnijim kopnenim područjima te posebice na Jadranu, gdje će i dalje biti često obilne kiše, ponegdje praćene i grmljavinom, a nevolje će stvarati i većinom jako i olujno jugo, prognozira Zoran Vakula za HRT.


Zbog obilne kiše, grmljavinskih nevremena, tuče i jakog vjetra za sutra je na snazi narančasti alarm za obalu, dok su na kopnu na snazi crveni i narančasti alarm zbog snijega koji će padati tijekom noći i sutra.