Cijepljenje i religija

Kojim cjepivom se smiju cijepiti katolici? Tajnik komisije HBK naveo je tri cjepiva koja “nisu etički prihvatljiva”

P. N.

foto: S. DRECHSLER

foto: S. DRECHSLER

U članku se podsjeća na dokument Papinske akademije za život, koja je u srpnju pove godine objavila da su se "u prošlosti su se cjepiva pripremala uz korištenje stanica pobačenih ljudskih fetusa, no stanične linije koje se danas koriste veoma su udaljene od dotičnih pobačaja".Tragom vijesti da su neka cjepiva uzgojena “na kulturama koje imaju porijeklo u embrionalnim stanicama ili fetusima”, tajnik Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, izv. prof. i dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu monsinjor Vladimir Dugalić komentirao je, objavljuje Jutarnji list, da “treba dobro razlikovati koja su cjepiva etički prihvatljiva, a koja nisu”.


– Iz onoga čime sada raspolažemo i onoga što pokazuju znanstvene studije doznajemo da neka cjepiva, primjerice oxfordsko pa i rusko i kinesko, nisu etički prihvatljiva, rekao je Dugalić.


RNK cjepiva, napominje u svom članku Jutarnji list, “nisu uzgajana ni na kakvim staničnim kulturama, nego su sintetizirana, a adenovirusna cjepiva jesu uzgajana na staničnim kulturama koje imaju porijeklo u embrionima stanicama”.
U članku se podsjeća na dokument Papinske akademije za život, koja je u srpnju pove godine objavila da su se “u prošlosti su se cjepiva pripremala uz korištenje stanica pobačenih ljudskih fetusa, no stanične linije koje se danas koriste veoma su udaljene od dotičnih pobačaja”.


– Treba napomenuti da danas više nije potrebno dobivati stanice iz novih dobrovoljnih pobačaja, i da su stanične linije na kojima su cjepiva temeljena dobivene isključivo iz dva fetusa pobačena šezdesetih godina prošloga stoljeća, stajalo je u objavi Papinske akademije.