Možemo1, Nova ljevica i ORaH

Koalicija zelene ljevice: Mi smo jedina vjerodostojna zelena politička opcija

Hina

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićZAGREB Kandidati Koalicije zelene ljevice na europskim izborima, koju čine politička platforma Možemo!, Nova ljevica i ORaH, poručili su u utorak kako su oni jedina vjerodostojna zelena politička opcija u Hrvatskoj, koja će se u Europskom parlamentu boriti za rješavanje problema klimatskih promjena i za zaštitu okoliša.


»Koalicija zelene ljevice je jedina vjerodostojna lista na ovim izborima koja će u Europskom parlamentu zastupati rješavanje problema zaštite okoliša, a prvenstveno klimatskih promjena«, kazao je na konferenciji za novinare nositelj koalicijske liste Tomislav Tomašević.


»U odnosu na neke druge liste koje se samo tako zovu poput jedne zelene stranke, a koje nisu vjerodostojne zelene političke opcije, mi smo jedina vjerodostojna zelena politička opcija u Hrvatskoj, lista broj 18.«, naglasio je Tomašević i dodao da na listi imaju ljude koji se više od dva desetljeća bave okolišnim problemima.
Tvrdi da čak 60 posto hrvatskih građana smatra da država nedovoljno radi na pitanju rješavanja klimatskih promjena, a 80 posto podržava transformaciju hrvatskog gospodarstva u smjeru zelene ekonomije.


Potpredsjednica Nove ljevice i kandidatkinja na listi Rada Borić naglasila je da je im je uz borbu za zelenu ekonomiju važna i borba za rodnu ravnopravnost u Europi.


Predsjednik ORAH-a Zorislav Antun Petrović kazao je da će u Europskom parlamentu inzistirati na pojašnjenju situacije oko LNG terminala na otoku Krku, kako je došlo do toga da Europska komisija financira projekt koji se bazira na fosilnim gorivima i koji, ističe, nikako ne može spadati u energetsku budućnost Europe.


Podršku Koaliciji zelene ljevice pružio je i zastupnik u Europskom parlamentu i vodeći kandidat Zelenih na predstojećim EU izborima Bas Eickhouta, koji je kao glavne ciljeve kluba Zelenih u Europskom parlamentu istaknuo borbu protiv klimatskih promjena, protiv korupcije, a za demokraciju i zeleno gospodarstvo.