Predsjednik Gradske skupštine

Klisović (SDP): Ponovno vraćanje Trga maršala Tita nije prioritet svih prioriteta

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Za imenovanje Trga maršala Tita još je rekao da "svaka osoba koja je zaslužna da imamo Hrvatsku u međunarodno priznatim granicama koje su danas zaslužuje da njegovim imenom obilježimo neki trg ili neku ulicu".  ZAGREB – Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) poručio je u utorak kako smatra da stavljanje u skupštinsku proceduru prijedloga vraćanja imena Trga maršala Tita nije prioritet svih prioriteta u Zagrebu te da ima važnijih pitanja za građane koje treba urgentno rješavati.


“Jedan od njih je upravo proračun koji nam dolazi u proceduru, ne samo kao proračun za sljedeću godinu nego kao pokušaj kontrole kaosa u gradskim financijama”, izjavio je Klisović novinarima i dodao kako njime žele stabilizirati, konsolidirati i nakon toga razvijati Grad odnosno ulagati u razvojne projekte, a građanima osigurati kvalitetne, jeftine i dostupne usluge.


To su, kaže, goruća pitanja, a pitanja imenovanja ulica i trgova će sigurno u nekom trenutku doći na dnevni red, vjerojatno do kraja mandata, jer je riječ o “poremećenoj ravnoteži” koja je važna da Grad može normalno funkcionirati.
Napomenuo je da to “neće biti politička trgovina kao što je bila između Hasanbegovića i Bandića”.


Za imenovanje ulice ili trga Aleksandrom Zec, rekao je da taj prijedlog još nije u skupštinskoj proceduri i podsjetio da je danas komemoracija za obitelj Zec, na koju ide sa zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Smatra da je veličina hrvatske vlasti, u ovom slučaju vlasti Grada Zagreba, da zločinu kaže da je zločin.


Za imenovanje Trga maršala Tita još je rekao da “svaka osoba koja je zaslužna da imamo Hrvatsku u međunarodno priznatim granicama koje su danas zaslužuje da njegovim imenom obilježimo neki trg ili neku ulicu”.


Važno je, dodao je, da se jedinstvo hrvatskog naroda konačno postiglo u Domovinskom ratu, a nije dobro i neodgovorno je ponašanje poticanje bilo kakvog razdora kojem svjedočimo kroz zadnjih 30 godina, gledajući kako se uništavaju partizanski spomenici i demoniziraju vođe antifašističkog pokreta.


Klisović je podsjetio da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman imao u uredu Titovu bistu, pokušavajući izbalansirati i državnički postaviti one ljude u hrvatskoj povijesti koji zaslužuju da im se oda priznanje.


Micanjem imena Josipa Broza Tita s trga političkim pritiskom gradskog zastupnika Zlatka Hasanbegovića i drugih desnih političara na bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, ta je ravnoteža jednostavno nestala, ona je uništena, rekao je Klisović.


U tom kontekstu je, kako je rekao, i prijedlog novog predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca da se vrati ime Trgu maršala Tita kako bi se valorizirala njegova povijesna uloga za Hrvatsku, za hrvatski narod i državu koju danas imamo u međunarodno priznatim granicama.


Zamoljen da komentira to što se neki protive toj ideji i kažu da je Tito bio i zločinac, Klisović je rekao da svatko može govoriti ono što misli, no kada se Tito usporedi s drugim liderima i državnicima u svijetu u to doba, onda se može dobiti nova slika.


Na pitanje ima li problema u koaliciji Možemo- SDP te hoće li Klub SDP-a podržati gradski proračun za 2022. s obzirom na to da je Gotovac nezadovoljan ukidanjem mjere roditelj-odgojitelj, Klisović je odgovorio da Gotovac nije rekao da SDP neće podržati proračun i da problema u koaliciji nema.


Klisović smatra da mjera roditelj-odgojitelj nije ostvarila učinak i mora biti modificirana. U kojem obliku će biti održiva –  dobit ćemo prijedlog gradonačelnika i onda ćemo prema tome postupiti, ali prema onome što sada imamo u našim koalicijskim razgovorima – SDP će ga podržati, najavio je Klisović.