Dokument s Beroševim potpisom

Klinička bolnica Dubrava od ponedjeljka samo za COVID bolesnike. Svi naručeni pregledi su otkazani, neće biti niti operacija

P. N.

foto: arhiva nl

foto: arhiva nl

"Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno..."KB Dubrava postaje isključivo covid-bolnica, javlja HRT, napominjući da su svi naručeni pregledi – otkazani. Situacija je, navodi se, ozbiljna. U bolnici imaju dvadesetak slobodnih kreveta i jedanaest respiratora.


– Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati”, rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.


HRT je objavio dokument koji je potpisao ministar zdravstva Vili Beroš. Na dokumentu je današnji datum, a iz njega je razvidno da KB Dubrava postaje bolnica za covid-pacijente. O tome je, podsjetimo, već bilo govora proteklih dana. Svi ostali pacijenti, naznačeno je u dokumentu, moraju se zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama. Pacijenti iz Zagreba mogli bi biti smještani i u susjednu Krapinsko-zagorsku županiju. Razgovara se, naime, o tome da i Specijalna bolnica u Stubičkim toplicama postane covid-bolnica.
“Imamo problem da sada u bolnice primamo pacijente iz domova za starije i nemoćne koji imaju blažu sliku što se tiče simptoma covida-19, ali zbog njihovih poznih godina i drugih bolesti koje imaju zahtjeva se bolničko liječenje”, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.


Ministar zdravstva Beroš, pak, za RTL je večeras kratko komentirao situaciju u KB Dubrava.


– Doznali smo za neke loše situacije u KB Dubrava, uputili smo inspekciju koja je donijela svoj nalaz. Došlo je do određenog dualizma u upravljanju i reagirali smo promptno. Od tada se procesi u bolnici unaprjeđuju iz dana u dan. Ravnatelji su odgovorni za funkcioniranje zdravstvene zaštite, ali naravno da ja kao ministar ne bježim niti od odgovornosti, iako su upute Ministarstva zdravstva bile i više nego jasne kada je riječ o ulozi i funkciji KB Dubrava u postupanju u epidemiji, izjavio je Beroš.


Koordinator bolničkog liječenja u KB Dubrava Ivica Lukšić potvrdio je da od ponedjeljka KB Dubrava postaje covid bolnica.


U takozvanom C bloku KB Dubrava pregrađuje se dio prema poliklinikama koji je čist i stvaraju se uvjeti za siguran boravak covid-bolesnika. Operacija za pacijente s negativnim nalazom na koronavirus neće biti.


– Taj dio bi bio predviđen za odmaranje našeg osoblja kao čisti dio u kojem se može boraviti bez zaštitne opreme. Mi smo sad definitivno u fazi maksimalne mobilizacije, sve zagrebačke bolnice su mobilizirane, rekao je Lukšić.