Vremenska prognoza

Kiša, kiša i još malo kiše, a ponegdje i poplavljene rive: Evo kada bi konačno moglo prestati padati

Portal Novi list

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Osim zbog često obilnih pljuskova ponegdje praćenih grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južniKraj tjedna i dobar dio vikenda proći u znaku kiše na gotovo cijelom teritoriju Hrvatske.


Petak


Pretežno oblačno, povremeno uz kišu, na Jadranu mjestimice obilniju i praćenu grmljavinom. Od sredine dana u Međimurju i Hrvatskom zagorju mjestimice je moguća susnježica i snijeg, a navečer i u najvišem gorju. Poslijepodnevna sunčana razdoblja najizglednija su u Podunavlju te ponegdje na moru. Slab do umjeren jugoistočni vjetar u okretanju na sjeverozapadni i zapadni, a u gorju će zapuhati umjeren jugozapadnjak.
Na Jadranu umjeren sjeverozapadnjak i zapadnjak sredinom dana u okretanju na jugozapadnjak i navečer u jačanju, a još ujutro na južnom i dijelu srednjeg Jadrana jako i olujno jugo. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 3 do 8, Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije od 12 do 17 °C.


Subota


Promjenljivo, u nekim krajevima i pretežno oblačno. Povremeno kiša, na Jadranu i uz njega ponegdje i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u Dalmaciji lokalno moguće izraženiji. U najvišim predjelima Like i Gorskog kotara, a u noći i ujutro i u dijelu sjeverozapadne Hrvatske, mogući su susnježica i snijeg. Puhat će slab i umjeren, na Jadranu ponegdje i jak južni i jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu između 7 i 12 °C. Najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu između 12 i 17 °C.


Moguće poplave


Osim zbog često obilnih pljuskova ponegdje praćenih grmljavinom, neke će rive do ponedjeljka biti poplavljene i zbog velikih valova koje će izazvati jak i olujni vjetar, najčešće jugozapadni i južni, javlja HRT. Ne morate li – plovidbu najbolje odgodite do ne sasvim stabilnog, ali svakako mirnijeg početka sljedećega tjedna. Na kopnu će se tada “vratiti” noćni i jutarnji temperaturni “minusi”, koji će do ovotjedne nedjelje izostati.


“Premda za doba godine nije neobično – uostalom, spominjali su to i naši stari u poznatoj izreci povodom 25. studenoga – valja spomenuti kako će sljedećih dana povremeno mjestimice padati i snijeg, i to ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama, osobito sjeverne Hrvatske.


U petak u istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno, povremeno uz kišu, osobito u noći i prijepodne, te ponovno kasno navečer, a poslijepodne se dijelovi nebeskog plavetnila prolazno mogu vidjeti uglavnom u Posavini i Srijemu. Uz slab do rijetko umjeren jugoistočnjak ujutro će biti oko 4 °C, a poslijepodne od 7 do 9 °C, ponegdje uz zapadnjak i sjeverozapadnjak.


U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj uz sjeverni i sjeverozapadni vjetar dnevni hod temperature još manji – uglavnom od 2 do 6 °C. Kiša u noći i prijepodne gotovo posvuda, pa poslijepodne uglavnom u Međimurju i Zagorju, gdje se nemojte začuditi i ponekoj snježnoj pahulji. Kasno navečer i u noći na subotu oborine će opet biti češće i obilnije.


Štoviše, u gorju i na sjevernom Jadranu količine oborine vrijedne su upozorenja jer može pasti i više od 30 litara kiše po četvornom metru. U noći još mjestimice jako jugo s olujnim udarima će oslabjeti, a zamijenit će ga samo ponegdje uz obalu kratkotrajna bura, zatim uglavnom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka danju bez veće promjene – u gorju 2 do 8 °C, u unutrašnjosti Istre 6 do 10 °C, a uz more 8 do 13 °C.


U Dalmaciji toplije, ali i promjenjivije, kišovitije, vjetrovitije i valovitije – najprije uz jugo, zatim sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, koji će također biti jaki, ponegdje i olujni te prouzročiti plavljenje nekih riva. U mnogim će mjestima pasti i više od 50 litara kiše po četvornome metru.


Na jugu Hrvatske, uz lokalno izraženije pljuskove praćene grmljavinom – vjerojatno i više od 80 litara. Nevolja će biti i zbog jakog i olujnog vjetra koji će mijenjati smjer te valovitog, čak i uzburkanog mora.


I tijekom vikenda za većinu nepovoljno


Na Jadranu će podjednako – većini nepovoljno – biti i tijekom vikenda. I dalje u mnogim mjestima povremeno obilnija kiša, mjestimice i grmljavina, te često jak, ponegdje i olujni vjetar, najčešće jugozapadni. U ponedjeljak stabilnije, većinom uz buru”, objavio je HRT