Tonko Marinović

Kirurg operirao bez dijela zaštitne opreme da bi covid pozitivnoj ženi spasio život: “Nisam dvojio ni sekunde”

Portal Novi list

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli, naglasio je neurokirurg Tonko MarinkovićU bolnici Dubrava operirana je pacijentica s puknućem aneurizme mozga, hitno dovezena iz Varaždina. Operacijski tim predvodio je neurokirurg Tonko Marinović, a da bi spasio život Covid pozitivnoj pacijentici, morao je raditi bez zaštitnih naočala, javlja HRT.


Doc. dr. sc. Tonko Marinović, dr. med. neurokirurg iz KB Dubrava kazao je da je pacijentica u četvrtak doživjela tijekom dana rupturu aneurizme mozgovne cirkulacije te je hitno obrađena u Varaždinu.


Zatim prebačena u bolnicu u Dubravi na hitan operativni zahvat.
– To je bolest kod koje se ne može, prvo, dugo čekati, drugo, bolest je takva da djeluje i na oksigenaciju, znači količinu kisika u samom mozgu, a Covid sam, znamo dodatno otežava disanje, pa je trebalo osigurati bolesnicu da ima normalnu cirkulaciju u mozgu da je i kašalj koji može doći kod toga ne ugrozi, naglasio je Marinović.U operacijskom timu anesteziolozi, instrumentar, mlada specijalizantica. Zahvat je trajao pet sati.


– Napravio sam više stotina takvih aneurizmi do sada u karijeri, ali ovo je bilo specifično i izazovno zbog uvjeta na koje još nismo naišli. U samom trenutku operacije mora se maknuti dio zaštitne opreme a to su naočale da bi se moglo pristupiti na operacijski mikroskop i sve to adekvatno obraditi i vidjeti, naglasio je neurokirurg Marinović.


Dodao je kako nije dvojio ni sekunde hoće li to napraviti. Novi pacijenti neprestano pristižu, javlja HRT.