Susret u Zagrebu

Kineski premijer Li na dar dobio Rimčev bicikl. Najavio brojna ulaganja: ‘Ulazimo u dijamantno razdoblje naših odnosa’

Hina

Photo Davor Pongracic/PIXSELL

Photo Davor Pongracic/PIXSELL

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog

ZAGREB Hrvatska i Kina otvorile su u srijedu novo, ambiciozno poglavlje gospodarskih i trgovinskih odnosa, nakon razgovora dvojice premijera koji su ih ocijenili »plodonosnom prekretnicom«. Dvadeset i sedam godina od uspostave diplomatskih odnosa, Peking je spreman pojačati investicije u najmlađu članicu EU-a i otvoriti kinesko tržište za više hrvatskih proizvoda, posebno poljoprivrednih.

Robna razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura godišnje, a Hrvatsku je prošle godine posjetilo 250.000 kineskih turista.


»Uvozit ćemo više hrvatskih proizvoda koji odgovaraju kineskim potrošačima i poticati ravnomjerniju robnu razmjenu«, izjavio je kineski premijer Li Keqiang nakon razgovora s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem.


Prvi predsjednik kineske vlade koji je posjetio Hrvatsku rekao je da je na prijemu u utorak navečer kušao hrvatsku hranu i poljoprivredne proizvode.
»Ja sam u njima uživao, naravno svi Kinezi imaju istu želju«, dodao je.


Pozvao je vladu da za kineske turiste pripremi i više specijaliziranih turističkih proizvoda, a »oni će to kupovati i nositi kući«.


»Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa«, istaknuo je premijer drugog najvećeg svjetskog gospodarstva.


Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za graditelja Pelješkog mosta.


Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka. »Spremni smo jačati sinkronizaciju inicijative ‘Jedan pojas, jedan put’ s razvojnim strategijama hrvatske strane«, naglasio je Li.


Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma, uključujući željeznicu, poljoprivredu, digitalne tehnologije i turizam. Još četiri potpisat će u četvrtak i petak u Dubrovniku na summitu 16+1.Marko Polo i stotine milijuna kineskih navijača »Ovaj posjet je od prekretničkog značaja za odnose Hrvatske i Kine«, rekao je premijer Plenković. »Boravak kineskog premijera velika je prilika za hrvatske izvoznike i poduzetnike«, dodao je.Zagrebački susret Lija i Plenkovića bio je njihov šesti u posljednje dvije i pol godine. Plenković mu je poklonio električni bicikl tvrtke Rimac i loptu s potpisima hrvatskim nogometnih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres.

Dvojica čelnika su bila na otvaranju izložbe »Učenjaci drevne Kine: u potrazi za životom i duhom« u Klovićevim dvorima kojom je počela kinesko-hrvatska godina kulture i turizma i uključit će niz bilateralnih manifestacija u obje zemlje.


Li je rekao da su Hrvati poznati Kinezima preko Marka Pola, »čovjeka koji je povezao Istok i Zapad i rođen je na otoku Korčuli«, kao i uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Rusiji.


»Njihov uspjeh gledalo je pola milijarde Kineza, pa se može reći da najviše navijača imate u Kini«, našalio se.


Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.


On će se kasnije u srijedu sastati i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.


Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.


Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.


Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta »Jedan pojas, jedan put« – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u povijesti.


Dijamantno razdoblje


Hrvatska i Kina spremne su otvoriti »dijamantno razdoblje« u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom.


Li je u utorak stigao u Zagreb, u misiju jačanja jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt »Jedan pojas, jedan put«.


Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lia s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine.


Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.


»Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana«, rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava.


»Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa«, istaknuo je.


Hrvatska i Kina potpisat će u srijedu nekoliko gospodarskih ugovora, uključujući o željezničkoj infarstrukturi i poljoprivredi.


Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta.


Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, rekao je uoči Lijeva dolaska premijer Andrej Plenković.Dvije vlade potpisat će šest sporazuma u Zagrebu i još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe. Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.Godišnja trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura, daleko u korist Kine. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 250.000 turista.

Kineski premijer Li Keqiang pozvao je u srijedu Hrvatsku da pripremi što više turističkih i poljoprivrednih proizvoda za kinesko tržište, ističući spremnost Pekinga da uravnoteži trgovinsku razmjenu s Hrvatskom.


Dvije zemlje potpisale su šest sporazuma o suradnji u infrastrukturi, poljoprivredi, digitalnim tehnologijama, turizmu, znanosti i gospodarstvu.


Plodonosno i prekretničko


Li je susret s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem ocijenio »plodonosnim«, a Plenković »prekretničkim«.


Plenković je Liju poklonio električni bicikl tvrtke Rimac i loptu s potpisima hrvatskim nogometnih reprezentativaca, a Li Plenkoviću košarkašku loptu i nacionalni dres.


Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.


On će se u srijedu sastati osim s premijerom Andrejem Plenkovićem, i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.


»Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo«, ocijenio je Plenković.


Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.


Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.


Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta »Jedan pojas, jedan put« – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.


Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.


Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.