Tehnološki iskorak

KBC Zagreb dobio najsuvremeniji Gama nož, jedinstven u ovom dijelu Europe

Hina

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto Tomislav Miletic/PIXSELL

»Godišnje smo radili do 380 postupaka gama nožem, a s ovim uređajem ćemo vjerojatno dosegnuti broj od 700-injak postupaka na godinu«, istaknuo je na svečanosti Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, gdje se s gama nožem 'operira' od 2004. godineZAGREB KBC Zagreb svečano je u utorak predstavio novi radioneurokirurški uređaj Gama nož Icon, vrijedan 45 milijuna kuna i nabavljen pomoću bespovratnih sredstava EU fondova, čime je napravljen ogroman tehnološki iskorak u radiokirurškom liječenju u ovom dijelu Europe.


Ovaj »nevidljivi nož« brzo i bezbolno liječi patološke procese u mozgu visokom dozom precizno usmjerenog zračenja koje ne oštećuje zdravo tkivo. Koristi se za za liječenje dobroćudnih i metastatskih tumora u mozgu, a najbliži takav uređaj nalazi se u Beču i sjevernoj Italiji, a prema istoku tek u Moskvi, istaknuto je na svečanom predstavljanju novog uređaja koji je u funkciji na Klinici za neurokirurgiju od 3. travnja ove godine.


»Godišnje smo radili do 380 postupaka gama nožem, a s ovim uređajem ćemo vjerojatno dosegnuti broj od 700-injak postupaka na godinu«, istaknuo je na svečanosti Zdravko Heinrich s Klinike za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, gdje se s gama nožem ‘operira’ od 2004. godine.
Ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić istaknuo je da je s aspekta radiokirurgije nabavljen jedan od najboljih gama noževa, najnovije generacije Icon, a s pripadajućom magnetskom rezonancijom koštao je oko 45 milijuna kuna.


Liječenje hrvatskih građana ovim nožem pokriva HZZO, a zemlje u okruženju koje šalju svoje pacijente plaćaju punu cijenu liječenja. »Procjenjujemo da će nam se uređaj vrlo brzo isplatiti. Imamo puno pacijenata i ugovore s odgovarajućim zdravstvenim osiguranjima BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova koja za ovu uslugu KBC-u Zagreb plaćaju punu komercijalnu cijenu«, rekao je ravnatelj KBC-a.


Liste čekanja u KBC-u Zagreb za ovaj postupak praktički ne postoje, a po potrebi radi se u dvije smjene, ponekad i po noći, kaže ravnatelj.


U nabavi novog uređaja KBC-u Zagreb pomogla su ministarstva zdravstva i EU fondova, čiji su ministri Milan Kujundžić i Gabrijela Žalac na svečanosti istaknuli zadovoljstvo zbog ovog »ogromnog tehnološkog iskoraka u hravtskom zdravstvu zahvaljujući Eu fondovima«.


»Ovo je veliki dobitak za hrvatsku medicinu, tim više što u ovom dijelu Europe Hrvatska prednjači u neuroradioterapiji«, istaknuo je Kujundžić.


Nabava novog gama noža 85 posto je financirana bespovratnim sredstvima iz operativnog programa »Konkurentnost i kohezija« kroz koji su izravno dodijeljena sredstava od 274 milijuna kuna za visokosofisticiranu opremu hrvatskih bolnica.


Zahvaljujući EU fondovima, hrvatskim građanima, oboljelima od malignih bolesti, bit će dostupan tretman najsuvremenijim Gama nožem, a velika je mogućnost da ovakav uređaj bude pozicioniran za cijelu regiju jugoistoka Europe u smislu pružanja usluga i drugim državljanima, istaknula je Žalac.