Odluka u 3:45 ujutro

Karlovačko Gradsko vijeće mostu na Korani dalo ime po postrojbi čiji je pripadnik tamo ubio 13 rezervista JNA

P. N.

Foto Kristina Stedul Fabac PIXSELL

Foto Kristina Stedul Fabac PIXSELL

Sinoć je u Karlovcu na inicijativu lokalnih Bad Blue Boysa i braniteljskih udruga otvoren i mural s likom Hrastova, a okupljenima se obratio i on samKoranski most u Karlovcu kasno noćas preimenovan je u – Most Specijalne jedinice policije Grom.


Odluku je na prijedlog bivših specijalaca donijelo Gradsko vijeće Karlovca u bizarnom terminu, bilo je 3:45 sati ujutro. Za prijedlog je glasalo 13 vijećnika, četiri su bila protiv, dok su vijećnici SDP-a prethodno napustili sjednicu i odlučili da neće sudjelovati u raspravi.


SDP-ova Dragica Malović samo je uvodno rekla da ljudi u Karlovcu od promjena imena trgova, ulica, mostova sigurno neće bolje živjeti.
“Nažalost, gradonačelnik Mandić i drugi mandat počinje s tim umjesto da se bavi nasušnim stvarima potrebnim osiromašenom Karlovcu i njegovim građanima. Naravno da nitko ozbiljan nema ništa protiv bilo koje postrojbe koja je branila Karlovac i bilo koji dio Hrvatske, ali da to bude dominantna tema 26 godina nakon što je rat završio, i da se opet ne znam zbog čega radi podjela u hrvatskom korpusu – ne hvala. Zato vijećnici SDP-a neće sudjelovati u ovoj točci dnevnog reda”, rekla je Dragica Malović ispred SDP-a, prenosi KAportal.


Preimenovanje je izglasano točno 30 godina od slučaja Koranski most, na kojem je pripadnik “gromova” Mihajlo Hrastov ubio 13 zarobljenih rezervista JNA, za što je godinama kasnije pravomoćno osuđen za ratni zločin i odslužio zatvorsku kaznu.


Sinoć je u Karlovcu na inicijativu lokalnih Bad Blue Boysa i braniteljskih udruga otvoren i mural s likom Hrastova, a okupljenima se obratio i on sam.


“Nisam od velikih riječi niti volim puno pričati, ovaj mural, tu je moj lik. Igrom slučaja tu sam ja, mogao je biti netko drugi od mojih suboraca, ali sudbina je takva to se nije moglo izbjeći. Ja sam svoje, kako se kaže, odradio pošteno, muški. Gledam vas, svoju braću po oružju, i ove mlade ljude, drage Bad Blue Boyse koji su ovaj mural izradili iz dubine duše. Zahvalan sam svima vama koji ste došli, što prisustvujete otvorenju murala koji je spomen na sve naše dečke, branitelje koji su poginuli braneći grad Karlovac i civile. Vječna slava i hvala”, rekao je sinoć Hrastov.


HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić na sjednici Gradskog vijeća izjavio je da je rat – zlo.


“Rat je zlo. Vi koji ste bilo vojnici, ja nisam bio vojnik, znate onu jednu razinu zla gdje ste vlastiti život stavili na pladanj tom zlu i suprotstavili mu se. Mi o ovoj temi možemo razgovarati iz više uglova. Uglavnom, zanimljivo je, da se ova tema nekako cijelo vrijeme gura u jedan politički diskurs odnosno da je jako bitno što političari o tome kažu. S razine odgovornosti je bitno što kažu, ali s druge strane možda malo iz nekih svojih razloga, pa i političkih, okrećemo glavu od onog ključnog, a to je da je 1991. zaista bilo hrabro uzeti oružje i braniti domovinu. Mislim da ovo imenovanje mosta, ovog mosta s ovom postrojbom je isključivo samo priznanje ljudima koji su 1991. to napravili. Možda zvuči malo patetično, iz mojih usta i malo neuvjerljivo ali to je isključivo jedini razlog zašto ovaj most treba ovako nazvati”, prenosi KAportal Mandićevu izjavu.