Pandemija u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Željka Karin: ‘Ako situacija bude eskalirala, pooštravat će se mjere, znamo što to znači’

P. N.

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Foto Milan Sabic/PIXSELL

Rekla je da je od 63 danas novootkrivenih oboljelih, njih 33 iz prethodno utvrđenih kontakata. "To znači da u tom području nije došlo do širenja zaraze", kazala je, "međutim, zabrinjava nas ovih 30 gdje se ustanovilo da su to osobe koje rade u većim ustanovama, institucijama. Neke od njih čak rade i u prosvjeti i u zdravstvu" 


Ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin upozorila je što prijeti ovoj županiji, javlja televizija N1.


“Ako situacija bude eskalirala, pooštravat će se mjere, znamo što to znači”, rekla je Željka Karin.


“Bojimo se da će do toga doći, ako se nastavimo dalje ponašati u određenim segmentima, moram reći, neodgovorno”, rekla je Željka Karin.


“Mi zadnjih mjesec i po dana imamo šest do 10 posto, 11 posto, tako da ipak držimo neki nivo”, objasnila je Karin koliki je dnevni postotak pozitivnih iz ukupnog broja testiranih na SARS-CoV-2.
Rekla je da je od 63 danas novootkrivenih oboljelih, njih 33 iz prethodno utvrđenih kontakata.


“To znači da u tom području nije došlo do širenja zaraze”, kazala je, “međutim, zabrinjava nas ovih 30 gdje se ustanovilo da su to osobe koje rade u većim ustanovama, institucijama. Neke od njih čak rade i u prosvjeti i u zdravstvu.”


Karin je zbog toga apelirala na sve koji rade u sustavima socijalne skrbi, obrazovanja i zdravstva da posebno vode računa o ponašanju:


“Imaju veću obvezu od onih koji rade u drugim sektorima.”


“Imali smo prethodnih dana dječje sportske klubove, odnosno sportske klubove za mlađe dobne skupine. Takmičenja isto tako. Moram reći da smo imali i institucije, gdje se ustanovilo da se održavaju sastanci s većim brojem ljudi da se ne pridržavaju se mjera”, kazala je.
Reporteru N1 potvrdila je da bi broj zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogao nastaviti lagano rasti:


“Bojimo se da će do toga doći, ako se nastavimo dalje ponašati u određenim segmentima, moram reći, neodgovorno. Stalno govori i Stožer i zdravstveni sustav da su vrlo jednostavne mjere, a to je nošenje maski, držanje distance i uistinu bismo to mogli držati pod kontrolom. Moramo misliti o tome, ako situacija bude eskalirala, morat će doći do pooštravanja mjera, a onda znamo što to donosi sa sobom, i pad gospodarstva.”