Neobvezujuće mišljenje

Kandidati za Vrhovni sud sutra pred Odborom za pravosuđe. Ovaj put neće biti kao 2017. kad je Culej izjavio: ‘Zar ćemo sumnjati u izbor predsjednice RH?’

Dražen Ciglenečki

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

Očekuje se da će šestero HDZ-ovaca dići ruku za negativno mišljenje o Zlati Đurđević, da će to učiniti i albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, a vjerojatno će im se pridružiti i Ružica VukovacZAGREB – Zar ćemo sumnjati u odluku Kolinde Grabar-Kitarović i njezina tima, začuđeno je HDZ-ov zastupnik Stevo Culej upitao oporbene članove saborskog Odbora za pravosuđe kada je sredinom srpnja 2017. to tijelo davalo mišljenje o prijedlogu da se za predsjednika Vrhovnog suda izabere Đuro Sessa. Njega je formalno predložila tadašnja predsjednica Republike, a opozicija je smatrala da Sessa nije dobar izbor.


Na toj sjednici Odbora za pravosuđe naročito im je smetalo što nisu mogli dobiti sve podatke iz Sessine imovinske kartice. Sutra će se ovaj Odbor, budući da Sessi za mjesec i pol dana završava mandat, sastati kako bi dali mišljenje o petero prijavljenih na javni poziv za novog predsjednika Vrhovnog suda, a sada je pozicija HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera u potpunosti promijenjena, oni itekako sumnjaju u odluku predsjednika Zorana Milanovića da Saboru predloži Zlatu Đurđević.


Budući da se Odbor mora očitovati o svima koji sudjeluju u javnom pozivu, njegovi članovi, ali i ostali zastupnici koji će biti za to zainteresirani, razgovarat će, ako se odazovu, i s Lanom Peto Kujundžić, Šimom Savićem, Snježanom Rizvan i Borisom Vukovićem, ne samo s Milanovićevom kandidatkinjom, koja je, inače, vanjska članica Odbora za pravosuđe. Prema svemu što je proteklih mjeseci govorio premijer Andrej Plenković, očekuje se da će šestero HDZ-ovaca koji su u Odboru, neovisno o tome što će čuti tijekom saslušanja, dići ruku za negativno mišljenje o Zlati Đurđević i da će to učiniti i albanska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj. Vjerojatno će im se pridružiti i poneki oporbenjak, recimo, Ružica Vukovac iz Domovinskog pokreta.
Zlata Đurđević, dakle, sigurno neće dobiti prolaznu ocjenu Odbora za pravosuđe, a hoće li netko drugi od prijavljenih, zasad nije poznato. Plenković je nedavno pozitivnim ocijenio program rada Lane Peto Kujundžić, sutkinje Visokog kaznenog suda, ali ona prošli tjedan nije dobila niti glas Opće sjednice Vrhovnog suda. Čak je Zlatu Đurđević podržao jedan od 33 prisutna suca.


Oba ova mišljenja neobvezujućeg su karaktera za predsjednika Milanovića, on je već ranije najavio da će u Sabor poslati prijedlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odlučit će kada će se o njemu raspravljati i glasovati. Logično bi bilo da se to dogodi što prije, kako bi se do 15. srpnja, kada Sessa odlazi s dužnosti, eventualno stigao odraditi još jedan javni poziv, s obzirom na izvjesnu propast kandidature Zlate Đurđević.


»Uskoro slijedi rasprava u Saboru, mislim da stvari nakon toga više neće biti jednake. Gledajte pa ćete vidjeti«, izjavio je neki dan predsjednik Republike. Nije precizirao što to neće biti jednako, ali puno se toga ovom dugotrajnom procesu izbora predsjednika Vrhovnog suda već zbilo prvi put.


Javni poziv DSV-a, koji je u zakonodavstvo uveden tek 2018., zatim Opća sjednica Vrhovnog suda nikad dosad nije dala negativno mišljenje o kandidatu, a vladajuća većina uvijek je podržala odabir šefa države za predsjednika Vrhovnog suda. Što će dalje biti, krajnje je nezahvalno prognozirati.


U jednom će se trenutku Milanović i Plenković sigurno usaglasiti o osobi idućeg predsjednika Vrhovnog suda, ali upitno je hoće li to biti već nakon sljedećeg javnog poziva.


Ako Milanović, unatoč svemu što je proživjela Zlata Đurđević, uspije pronaći uglednog pravnog stručnjaka koji će se upustiti u to, pa makar (ne)prošao identično kao profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu, vjerojatno će predsjednik Republike ponovo krenuti u proceduru bez prethodnog dogovora s Plenkovićem.