Pitanje članarine

Kandidati za šefa partije žele da biraju svi SDP-ovci: Fabijanić ne želi otkriti zašto je to – odbio

Zlatko Crnčec

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

To se može promijeniti na više načina. Najjednostavniji je način da se naprosto propiše da na izborima mogu glasati svi članovi SDP-a bez obzira na plaćanje članarine, smatra Ranko Ostojić. S njime se slažu i Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i Željko KolarPredsjednik Glavnog odbora SDP-a Erik Fabijanić odbacio je prijedlog kandidata za predsjednika SDP-a Ranka Ostojića da se održi elektronička sjednica tog tijela stranke na kojoj bi se izmijenio Statut stranke na način da se svim članovima bez obzira na plaćanje članarine omogući glasovanje na izborima 26. rujna.


Obrazloženje jest da se ne bi trebala mijenjati pravila tijekom izbornog procesa te da izmjene Statuta koje bi predsjedništvo predložilo Glavnom odboru ne bi smjele biti u suprotnosti sa samim Statutom.


Fabijanić jučer nije želio šire komentirati ovu situaciju te je naglasio da je sve rekao u odgovoru koji je poslao Ostojiću. Na nedavnom sučeljavanju Ostojićevu su ideju da svi članovi trebaju glasovati podržali kandidati za predsjednika SDP-a Peđa Grbin, Mirela Ahmetović i Željko Kolar.
Ostojić je jučer za naš list pojasnio da bi se u skladu s njegovim prijedlogom promijenio članak 25 Statuta u stavku koji određuje da mogu glasati članice i članovi kojima je dug manji od šest mjeseci.


– To se može promijeniti na više načina. Najjednostavniji je način da se naprosto propiše da na izborima mogu glasati svi članovi SDP-a. Znači, nema više odredbe o šest mjeseci i gotovo. Takva se odluka može donijeti bez ikakvih problema i siguran sam da bi je podržala dovoljna većina od 103 člana Glavnog odbora.


Posebno ako bi to bio stav predsjedništva stranke. Iz toga zaključuje da nema prepreke da se takvo što napravi. Tako da bi birački popis bio naprosto istovjetan popisu svih članova stranke. Ovim bi se riješili svi prigovori do kojih bi moglo doći nakon izbora, rekao je jučer Ostojić za naš list.


Funkcionalnost stranke


Članak 45 Statuta SDP-a propisuje da »Glavni odbor na prijedlog predsjedništva SDP-a dvotrećinskom većinom ukupnog broja glasova donosi izmjene i dopune pojedinih odredbi Statuta SDP-a, pod uvjetom da one ni na koji način ne umanjuju statutarna prava članova stranke, nadležnosti oblika djelovanja članstva i organa stranke na svim razinama političkog organiziranja«.


Peđa Grbin podržava ovu Ostojićevu ideju da se putem elektroničke sjednice Glavnog odbora stranke odgovarajućim promjenama Statuta omogući glasovanje svim članovima stranke.


– U SDP-u su prije tri godine uvedena pravila po kojima je pravo glasa vezano za plaćanja članarina. Nažalost, odmah nakon toga odgovorni u stranci prestali su članice i članove obavještavati o njihovu dugu i o obvezi plaćanja članarine.


I sada smo dobili situaciju da je na početku izbornog procesa tek jedna šestina članica i članova imala pravo glasa. A danas i, nakon mojih javnih poziva, to se popelo na tek nešto više od trećine.


Činjenica jest da te brojke dovodu u pitanje i funkcionalnost stranke i izbornog procesa. I zato sam se pridružio inicijativi kolege Ostojića da se svim članicama i članovima omogući pravo glasa jer bi to bilo fer i korektno, rekao je Grbin za naš list. Dodao je da je prije nekoliko mjeseci »zbog koronakrize uvedena mogućnost da imamo elektroničke sjednice Glavnog odbora«.


Može se ako se hoće


– Može se ako se hoće. Zna se tko je predsjednik Glavnog odbora i tko je v.d. predsjednika stranke i njih treba pitati hoće li to napraviti. Uostalom, na sučeljavanju smo se sva četvorica prisutnih kandidata oko toga složili, rekao je Grbin.


Da bi Glavni odbor promjenom Statuta trebao omogućiti glasovanje svim članovima smatra i Mirela Ahmetović.


– Zašto to Fabijanić odbija, morate pitati njega. Moj stav je jasan. Pozdravila bih odluku o pravu glasovanja svih članica i članova bez obzira na plaćanje članarine jer bi ona po mojem mišljenju bila pravedna.


U tom smislu, podržala sam takvu ideju koju je iznio Ranko Ostojić. Ako se dičimo demokracijom, onda trebamo učiniti sve da je i provedemo, rekla je Ahmetović za naš list. Dodala je da »ako su članarine najveći SDP-ov problem, kako bi neki to željeli prikazati, onda SDP problema nema«.


– Ako govorimo o članarinama u smislu prava glasovanja, problem je u tome što nije svim članovima omogućeno demokratsko glasovanje. Sada se vadimo na Statut, i to je u redu, ja sam legalist, ali se nismo pozivali na Statut koji određuje da na izbornim listama mora biti 20 posto mladih, rekla je Ahmetović.


Kandidat za predsjednika Marino Percan rekao je da ne treba mijenjati Statut jer »kada se u jednom trenutku donesu odluke onda ih moramo poštovati«.


– Ako se to otvori, onda će netko dati neku drugu inicijativu pa ćemo na kraju imati neki miš-maš od pravila. Pravila su takva kakva jesu. Nisam rekao da su idealna. Nisu ni brojni zakoni idealni, ali ih se moramo pridržavati, rekao je Percan.


Za šaku kuna


– Sada imamo situaciju u kojoj ljudi koji nisu platili ukupno sedam kuna, po jednu za sedam mjeseci, ne mogu pristupiti glasovanju. S druge strane u pojedinim županijama broj članstva koje može glasovati porastao je i za 500 posto.


Dakle nepotrebno se stvara sumnja o umjetnom povećanju broja birača. Članarinu ubuduće trebaju plaćati oni koji iz SDP-ova mandata ostvaruju prihode, a članovi na terenu koji svoje vrijeme daju stranci, volontiraju u stranci, ne bi trebali plaćati članarinu. Pogotovo ne ove po jednu kunu koje su podložne manipulacijama, rekla je Ahmetović.