Lokalni izbori

Kandidati se danas razletjeli Zagrebom, Medved i Filipović “bockaju” Tomaševića: ‘Bit će dobar član oporbenog povjerenstva’

P. N., Hina

Foto Marin Tironi / Borna Filić PIXSELL

Foto Marin Tironi / Borna Filić PIXSELL

Transparentnost je ono što Zagrebu treba, a vjerujem da će Tomašević biti dobar član oporbe, u tim povjerenstvima kad se bude govorilo o velikoj nabavi, rekao je MedvedHDZ-ovog kandidata za Zagreb Davora Filipovića danas je u Resniku dočekao prosvjed građana protiv gradnje spalionice.


“Prosvjedujem zbog toga da HDZ ne dođe na vlast jer razmišljaju isto kao i stranka pokojnog Milana Bandića i spalionicu će i dalje gurati jer oni praktički isto misle. To stvarno ne želimo, to stvarno ne treba nikome, kamoli nama. Puno se bojimo za zdravlje. Mi živimo dobro, ali nemamo dom zdravlja ni poštu, ni trgovine, ničega. bili bi svi ugroženi”, rekla je jedna od prosvjednica za N1 televiziju.


Filipović, koji je došao u pratnji ministra Tome Medveda, poručio je građanima Resnika da mogu biti mirni i da neće biti građenja spalionice.
“Neće biti centra za gospodarenje otpadom, a niti spalionice. Čuvši njihov glas i glas tisuća ljudi, tražio sam da se povuče taj prijedlog”, dodao je.


Tomo Medved rekao je zašto podržava Filipovića.


“Filipović jasno iskazuje viziju koju prepoznaju i građani i viziju kakav Zagreb želimo u budućnosti. Transparentnost je ono što Zagrebu treba, a vjerujem da će Tomašević biti dobar član oporbe, u tim povjerenstvima kad se bude govorilo o velikoj nabavi. Moj poziv je građanima Grada Zagreba da u Davoru Filipoviću prepoznaju budućeg gradonačelnika”, dodao je Medved.


Tomašević u Vrbanima


Tomislav Tomašević (Možemo!) u subotu je, pak, obišao Trešnjevku jug te na jedinoj zelenoj površini u Vrbanima 2 najavio kako će se zalagati da se takve površine više ne smatraju neiskorištenim građevinskim parcelama nego da se njihov broj poveća.


“Zelene površine u Vrbanima nestaju zbog nove stanogradnje. One ne bi smjele biti neiskorištene građevinske parcele što je prostorna politika sadašnje vlasti. Zagreb sada ima oko 12 kvadratnih metara zelene površine po stanovniku a europski prosjek je 18 metara. Zato će nam jedna od politika biti povećati broj zelenih površina u gradu a da postojeće čuvamo”, rekao je Tomašević.


Predstavljena je Inicijativa udruge Zeleni Vrbani koja je prije dvije godine tražila da se zelena površina uredi u perivojni park, no Mjesni odbor je to odbio te predložio gradnju dječjeg igrališta, kakvih je već šest u okolici, rečeno je.


“Vrbani su jedan od najbrže rastućih kvartova u Zagrebu i potpuna je sramota je da 14.500 stanovnika ima jednu liječnici opće prakse koja tu praksu obavlja u prostorijama mjesnog odbora. Taj nekontrolirani rast stanovnika koji ne prati društvena infrastruktura ovdje je jedan od najboljih primjera u cijelom gradu. To je sramota i doista tako više ne možemo planirati razvoj grada”, kazao je Tomašević.


Istaknuo je i kako udruga Vestigium, koja organizira niz kvartovskih događanja, pa tako i eko plac na kojemu proizvode prodaju obližnji OPG-ovi, prostor u kojemu djeluje u vlasništvu Grada plaća po tržišnoj cijeni iako se “različiti takvi prostori daju ispod tržišne cijene nizu udruga”.


“Umjesto da se takve inicijative nagrade – kažnjavaju se. I to ćemo isto tako zaustaviti”, poručio je.


Tomašević je komentirao i jučerašnji glasovanje u Saboru te ocijenio kako je “vrlo opasan presedan kada predsjednik Hrvatskog sabora može sam odlučivati je li nešto u skladu sa zakonom i Ustavom” te ne pustiti sve u saborsku proceduru da se time bave odbori za Ustav te za zakonodavstvo i plenarna sjednice na kojoj bi zastupnici sami odlučili o tome.


Predsjednik Sabora je, smatra Tomašević, trebao pričekati odluku Ustavnog suda, a ne “tumačiti je sam unaprijed bez obzira što znamo kakva će ona biti”.


Smatra kako će morati doći do kompromisa predsjednika države koji predlaže čelnika Vrhovnog suda i vladajuće većina koja ga treba izglasati.


“Frustrira zaključak koji kaže da promjena predsjednika Ustavnog suda neće značiti puno za hrvatsko pravosuđe a vidimo da je postojeći pod ozbiljnim optužbama za primanje mita. USKOK te informacije i nakon više od pet mjeseci nije ni potvrdio ni demantirao. Zato su nužne promjene u pravosuđu, a vjerujem da će predsjednik i dalje inzistirati na tome kao i mi u oporbi”, rekao je Tomašević.


Pavičić Bekić na Črnomercu


Obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević obišla je u subotu novouređeni ZET-ov Terminal na Črnomercu i tom prigodom pozvala građane da i dalje daju svoje inicijative kako bi Zagreb bio ljepši i ugodniji grad.


„Završen je projekt koji nas je dugo žuljao i koji je žuljao i građane ovoga dijela Zagreba, terminal koji je od 15. ožujka zasjao jednim drugim sjajem”, kazala je, među ostalim, Pavičić Vukičević.


Prilikom obilaska novouređenog terminala, obnašateljica dužnosti gradonačelnika Zagreba zahvalila je svim građanima koji su inicirali taj projekt kao i onima koji su sudjelovali u realizaciji.


„Pozivam i dalje sve naše sugrađane da daju inicijative i i inzistiraju na realizaciji jer mi smo kao njihovi zaposlenici jedino i samo to obvezni, izvršavati njihove želje i naloge kako bi Zagreb bio ljepši i ugodniji”, istaknula je Pavičić Vukičević.


„Mi smo ovdje zbog njih i samo zbog njih i ništa nas neće spriječiti na putu da realiziramo sve ideje i projekte koji čine razliku u našoj ulici ili kvartu”, dodala je Pavičić Vukičević, koja je i kandidatkinja Stranke rada i solidarnosti za zagrebačku gradonačelnicu.


Predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec Josip Jelić rekao je da je u novi terminal na Črnomercu vrlo značajan projekt za gradsku četvrt te da je u rekonstrukciju uloženo 7,7 milijun kuna.


Asfaltirane su sve kolničke i pločničke površine, postavljeni spremnici za otpad, napravljeni novi sanitarni čvorovi, zamijenjene nadstrešnice i uređen okoliš, naveo je, uz ostalo, Jelić.