Krešimir Macan o predstojećem drugom krugu

Kampanja ulazi u finiš, vadi se teška artiljerija: ‘Bilo bi iznenađenje da pobijedi Grabar-Kitarović’

P. N.

S obzirom na sve viđeno, pitanje je mogu li nas kandidati još nečime iznenaditi ovih posljednjih par dana kampanje / NL arhiva

S obzirom na sve viđeno, pitanje je mogu li nas kandidati još nečime iznenaditi ovih posljednjih par dana kampanje / NL arhiva

Kandidati i stožeri sada se fokusiraju na neodlučne, a to bi moglo biti odlučujuće, kež Krešimir MacanU debati predsjedničkih kandidata na RTL-u, Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović međusobno su se optuživali za osobne uspjehe i neuspjehe. 


Međutim, već je postalo jasno da i jedan i drugi imaju unaprijed osmišljen događaj ili situaciju koju pokušavaju što češće iskoristiti protiv suparnika i na njoj poentirati, piše portal RTL-a. 


Kad smo podvukli crtu ispod duela, jedna je stvar jasna: oba su kandidata imala istu zadaću, pokazati u čemu je onaj s druge strane bio najgori.
Optuživali su se čija je Vlada više zadužila Hrvatsku, Milanovićeva ili ona Sanaderova u kojoj je sjedila Grabar-Kitarović. Ipak, najveća im je točka razdora tko dijeli, a tko okuplja. Odnosno, “mi ili oni”. Međusobno su se optuživali i za pokušaj puča 2015. godine.


S obzirom na sve viđeno, pitanje je mogu li nas kandidati još nečime iznenaditi ovih posljednjih par dana kampanje.


“Mislim da neće više biti gafova, sada je bitnije ono što rade u pozadini. Vidimo da se ‘diže’ HDZ-ova mašina, a i Milanović pokušava ‘dignuti’ ljude. Užasno će bitna stoga biti dva završna skupa. Stožeri ciljano rade, sade nije bitno ono što mi vidimo, nego što rade u pozadini”, rekao je politički analitičar Krešimir Macan u RTL-u Danas.


Dodaje da se kandidati i stožeri sada fokusiraju na neodlučne: “Jedan od deset birača je u prvom krugu tek na izbornom mjestu odlučio za koga će glasati. To bi moglo biti presudno u nedjelju, tko će izvuči više neodlučnih”.


Stožer Kolinde Grabar-Kitarović pokrenuo je i Kolinda TV, a Macan kaže da to pokazuje kako su izvukli svo oružje iz prošle kampanje.


“Oboje kandidata moraju nekako iskočiti neodlučnima, pokazati se, reći im ‘ja sam ipak bolji izbor’. Mislim da to ipak više čini Milanović”, rekao je Macan.


Na pitanje što bi za njega bilo iznenađenje 5. siječnja, Macan je odgovorio: “Da Grabar-Kitarović pobijedi. To bi značilo da je HDZ-ova mašinerija odradila sve”.