Šef zagrebačkog stožera

Kalinić tvrdi da Hrvatska kasni sa strožim mjerama: ‘Ponašamo se kao da nismo u Europi’

P. N.Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba, potvrdio je da je on potpisnik zahtjeva za uvođenjem strožih mjera u glavnom gradu.


Za N1 televiziju je rekao kako je Hrvatska sa strožim mjerama krenula – prekasno.


– Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka. Imam dojam da se Hrvatska ponaša kao nije u Europi, rekao je Kalinić.
– Tri puta dnevno obavlja se dezinfekcija javnog prijevoza. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze, dodao je i naglasio da bi prema preporukama zagrebačkog stožera ostali raditi dućani prehrane i apoteke, kao i bolnice:


– Imamo karanteru koja funkcionira, imamo i druge varijante za karantenu, napravit ćemo sve što možemo. Glavnina medicinskih ustanova je u Zagrebu. Ako se odluke ne budu donosile, stvar će izmaći kontroli. Upitna je količina opreme koja postoji, pokušava se nabaviti na sve strane. Dio je pokrio grad Zagreb, zaključio je.