Novi detalji

Kalašnjikov kojeg je Bezuk koristio imale su samo elitne postrojbe u Domovinskom ratu! Otkud mu “kostolomac”?

Portal Novi list

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Bezukov model imao je sklopivi kundak, što objašnjava kako ga je sakrio pod jaknuTijekom napada na Vladu u ponedjeljak u jutarnjim satima sada pokojni 22-godišnji Danijel Bezuk, osim na policajca Oskara Fiorija, zapucao je i u smjeru dvojice policajaca koji su kao dio osiguranja čuvali zgrade Vlade i Sabora na Markovu trgu.


Jutarnji list doznaje kako je jedan od policajaca čistom je srećom izbjegao ranjavanje, i to doslovce za nekoliko milimetara. Naime, kada je pucnjava prestala, odnosno kada se Bezuk dao u bijeg, jedan od policajaca koji je sudjelovao u razmjeni vatre s Bezukom vidio je da mu je propucan džep na hlačama, no na sreću metak ga nekim čudom nije ranio.


Izgleda i da automatska puška koju je Bezuk koristio, a potom odbacio predstavlja prilično rijedak model na ovim prostorima.
Riječ je o varijanti kalašnjikova, no ne u standardnom kalibru  već je riječ o tzv. malokalibarskom kalašnjikovu, odnosno modelu AK-74 kalibra 5,45 x 39 mm. Za razliku od standardnoga kalašnjikova 7,62 x 39 mm, malokalibarski kalašnjikov se u Domovinskom ratu vrlo malo koristio te bi to trebalo olakšati policiji da uđe u trag porijeklu oružja. Hrvatska je tijekom rata nabavila oko 1000 komada te su bili dodijeljeni elitnim postrojbama poput 1. HG Zdruga.


Bezukov model imao je sklopivi kundak, što objašnjava kako ga je sakrio pod jaknu. Također, ne začuđuju vrlo teške frakture koje je ranjeni policajac zadobio baš od ovoga oružja, koje su inače u ratu zvali “kostolomac”. Zbog relativno male mase zrna metak iz “kostolomca” udarcem u tijelu gubi kinetičku energiju te postiže veliki dum-dum efekt, odnosno “šeta” kroz tijelo, pritom često izazivajući frakture. Bezuk je kod sebe imao dva okvira streljiva, jedan standardni od 30 metaka i drugi skraćen, javlja Jutranji list.


Izvorni tekst pročitajte OVDJE