EFIS

Kakvo priznanje: Ugledni riječki imunulog Bojan Polić na čelu federacije s 14.000 znanstvenika

Hina

Bojan Polić / Foto Sergej Drechsler

Bojan Polić / Foto Sergej Drechsler

Prof. Polić će sljedeće tri godine biti desna ruka predsjednici Frederici Sallusto, a 2024. godine preuzeti i predsjedanje ovom uglednom federacijomNaš ugledni imunolog prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci na skupštini Europske federacije epidemioloških društava izabran je za predsjednika u sljedećem mandatu, piše u subotu Večernji list.


Izabran je uime Hrvatskog društva imunologa. To znači da će prof. Polić sljedeće tri godine biti desna ruka predsjednici Frederici Sallusto, a 2024. godine preuzeti i predsjedanje ovom uglednom federacijom koja okuplja 35 imunoloških društava predstavljajući ukupno 14.000 znanstvenika. Prof. Polić izabran je s 38 glasova, a njegov je protukandidat dobio devet.


U sklopu 6. Europskog kongresa imunologa (ECI 2021) održana je Izborna skupština EFIS-a na kojoj je izabrano novo buduće rukovodstvo što obuhvaća budućeg predsjednika, glavnog tajnika i rizničara. EFIS ima poseban način biranja predsjednika.
Naime, na izbornoj skupštini se bira budući predsjednik koji će na operativnu dužnost nastupiti tri godine nakon izbora, no on automatski postaje član Glavnog odbora EFIS-a gdje stječe znanja i vještine potrebne za preuzimanje operativne funkcije.


Istovremeno prestaje trogodišnji mandat dotadašnjem predsjedniku EFIS-a, koji dobiva status bivšeg predsjednika i još tri godine ostaje u Glavnom odboru, a novi predsjednik postaje osoba koja je u protekle tri godine bila u statusu budućeg predsjednika. Također, prof. Polić imenovan je i predstojnikom Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, gdje će zamijeniti našega uglednog imunologa prof. dr. sc. Stipana Jonjića.


Glavni naglasci programa prof. Polića kao budućeg predsjednika EFIS-a jesu: održati financijsku stabilnost EFIS-a novim sponzorstvima bez narušavanja znanstvenog integriteta organizacije, podrška edukativnim programima za mlade imunologe, poticanje znanstvene izvrsnosti, formiranje posebnih programa za smanjivanje razlike u znanstvenoj izvrsnosti između znanstveno razvijenih i manje razvijenih europskih regija, daljnji razvoj aktivnosti posebnih skupina (Task Forces) za pojedina pitanja od opće važnosti, poboljšanje komunikacije s društvima i članovima i povećanje vidljivosti aktivnosti EFIS-a, donosi Večernji list.