Udruga SVOJA

Kako su ukrajinske izbjeglice pronašle novi dom u Hrvatskoj

Portal Novi list

Uz tajvansku potporu udruga SVOJA pomaže ženama izbjeglicama pronaći nove prilike za zapošljavanjeRat u Ukrajini pogodio je brojne, nevine žrtve koje su morale pobjeći iz svojih domova i potražiti sklonište u susjednim zemljama. Velika većina njih su žene.


U odgovoru na rusku invaziju u Ukrajini Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ne pruža potporu samo ukrajinskom gospodarstvu, nego i razvoju ljudskih resursa i povećanju otpornosti zajednica.

Banka je pokrenula projekt potpore ekonomskoj integraciji ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj. Ta inicijativa, koja se provodi u partnerstvu s dvjema udrugama u Hrvatskoj, Udrugom SVOJA i Zakladom Solidarna, usmjerena je na povećanje sudjelovanja Ukrajinaca na tržištu rada s naglaskom na privatni sektor.


Udruga SVOJA, koja je osnovana 2022., pojavila se kao tračak nade za raseljene Ukrajince koji traže zaposlenje i neovisnost. S mrežom koja obuhvaća tisuće ukrajinskih izbjeglica SVOJA je ponudila prijeko potrebnu pomoć, pružajući ključne savjete za zapošljavanje, smjernice za izradu životopisa i pristup besplatnim tečajevima za učenje hrvatskog jezika.


Te su aktivnosti pridonijele osnaživanju ukrajinskih žena kako bi se mogle nositi sa specifičnostima hrvatskog tržišta rada i kako bi nadišle jezične barijere.


Ovaj kratki dokumentarni film prati priče triju ukrajinskih izbjeglica koje su se nastanile u Hrvatskoj i koje žele ponovno izgraditi svoj život te pridonijeti svojim novim zajednicama.


EBRD-ova pomoć izbjeglicama u Hrvatskoj financira se sredstvima Fonda za tehničku suradnju TaiwanBusinessa i EBRD-a.