Smijurija od države

KAKO ON MOŽE, A JA NE MOGU? Lokalni pjevač kažnjen zbog ustaškog pozdrava na početku Thompsonove pjesme

P. N.

snimio Zvonko Kucelin

snimio Zvonko Kucelin

U ovoj pravomoćnoj presudi, objavljuje zagrebački dnevnik, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da je nastao od fašizma te da je utemeljen na rasizmu, zbog čega je ujedno i simbol mržnje prema ljudima drugih rasa, vjerskih i etničkih identiteta.Visoki prekršajni sud donio je presudu kojom je osudio uzvikivanje uistaškog pozdrava “Za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme “Čavoglave”, objavio je Jutarnji list, donoseći i preslik te presude. Budući da je Visoki prekršajni sud zadužen i za ujednačavanje sudske prakse, njegov primjer u slučaju uzvikivanja ustaškog pozdrava na početku Thompsonove pjesme morali bi sad slijediti svi prekršajni sudovi u Hrvatskoj. 


U ovoj pravomoćnoj presudi, objavljuje zagrebački dnevnik, stoji da je pozdrav “Za dom” i “Za dom spremni” korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, da je nastao od fašizma te da je utemeljen na rasizmu, zbog čega je ujedno i simbol mržnje prema ljudima drugih rasa, vjerskih i etničkih identiteta.


– Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja, navodi Jutarnji dio obrazloženja presude Visokog prekršajnog suda. Presudu je potpisao Siniša Senjanović, predsjednik tročlanog sudskog vijeća.
U presudi nadalje stoji: “Činjenica da je navedeni pozdrav dio autorskog umjetničkog djela ne mijenja činjenicu da simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti, manifestaciju rasističke ideologije kao i podcjenjivanje žrtava zločina protiv čovječnosti, te da je protivan odredbi članka 39 Ustava RH koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Opisano ponašanje svakako doprinosi stvaranju atmosfere u kojoj se utječe na javni red i mir na način da se ohrabruje druge na izražavanje mržnje i na nasilje, odnosno stvara latentna opasnost, nelagoda i uznemirenost kod osoba koje na spadaju u većinsku etničku ili vjersku skupinu”.


Međutim, navodi Jutarnji, ovom presudom, donesenom 13. lipnja ove godine, nije kađžnjen Marko Perković Thompson, autor pjesme Čavoglave, nego Marko Roso, lokalni pjevač i zabavljač iz Makarske. Pjesmu “Čavoglave” on je izveo nastupajući na jednom od makarskih trgova prilikom 20. obljetnice Oluje. Kažnjen je novčanom kaznom od 765 kuna, a dužan je podmiriti i sudske troškove u iznosu od200 kuna.

– Platio sam kaznu. Nije da me ona nešto financijski potresla, ali sam ljut. Ljut sam jer su me kaznili ni zbog čega. Ja osobno ne mislim da je to uvredljiv pozdrav, ali sada ne znam kako se ponašati. Pjevao sam je i ove godine na obljetnici Oluje, ali bez pozdrava. Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije, izjavio je kažnjeni pjevač za Jutarnji list.