Čekanje u redu

Kako do dobrog majstora? “Cijene su otišle u nebo, od satnice boli glava, a sve je više prevaranata”

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Patrik Macek/PIXSEL

Ilustracija / Foto Patrik Macek/PIXSEL

Dobar majstor je poput dobitka na lutriji. Sve je više i lovaca u mutnomSvi znamo koliko je teško pronaći majstora, a dobar majstor je poput dobitka na lutriji. Sve je više i lovaca u mutnom.


Policija bilježi porast takvih slučajeva pa građane upozoravaju da se osiguraju ugovorom i radnike nikako ne plaćaju unaprijed, javlja HRT.


Ulaže se, obnavlja i gradi na sve strane. Građevinski sektor cvjeta – bilo da je riječ o velikim projektima ili pak manjim kućanskim zahvatima.
– Bio mi je jedan za plin, jučer su mi baš tende na balkonu ugrađivali. Majstori dođu, obave što treba, platiš i to je to, govori Radmila iz Šibenika.


Čekanje u redu


Posla itekako ima, potražnja je velika, ali radnika nedostaje. Za njihove usluge nerijetko se čeka u redu.


– Oni vam započnu pet poslova, tako da ga uvijek jedan posao čeka. Dođe danas ovdje, pa ga nema 10-15 dana, a o “fušeraju” neću uopće govoriti. Malo je pravih meštara, otišli su van, govori Zlatomir iz Šibenika.


Pa ne iznenađuje što su majstorske ruke postale zlata vrijedne.


– Cijene su tu negdje, možda 200-tinjak eura dnevnica je jednog zidara, a znamo da je keramičar negdje 25-30 eura minimalno po kvadratu, govori Joso Smolić, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.


Naišla na pogrešnog


Kada visoku satnicu ne prate kvaliteta i profesionalan pristup – građani su nezadovoljni.


– Djeca mi riješe. Imam djecu koja sve znaju raditi, rekla je Nada iz Šibenika.


– Strpljenja, i dođe se do majstora. Ima ih, samo netko namjeri na krivoga, a netko na pravoga, govori Sineva.


Na pogrešnog je naišla 60-godišnjakinja iz Pirovca i ostala praznoga džepa.


– Primio je iznos od 1200 eura za izvođenje građevinskih radova koje u dogovorenom razdoblju nije odradio, te je prekinuo svaki vid komunikacije s oštećenom, navodi Sanja Baljkas, glasnogovornica PU šibensko-kninske.


Sve više prevaranata


Ovakvih kaznenih slučajeva u policiji je sve više, a mnogi ostaju i neprijavljeni. Građanima savjetuju sklapanje ugovora i dodatnu provjeru.


– Za svakog građanina koji ima potrebu za uslugu obrtnika majstora, može provjeriti u obrtnom registru, jer danas za biti zidar i imati obrt moraš imati peti stupanj, to je majstor, položeni majstor, ističe Smolić za HRT.


Uz majstorski ispit moglo bi se stati na kraj prevarantima. Edukacija kvalitetnog strukovnog kadra težnja je i potrošača i poslodavaca.


Cijeli prilog pogledajte OVDJE.