Vlada RH

Kako će država pomoći u vrijeme epidemije: ‘Bit ćemo fleksibilniji kod naplate poreza i doprinosa’

HinaPredsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak na sjednici Vlade da će država pomoći gospodarstvu u borbi s koronavirusom među ostalim i labavijim pristupom u naplati poreza i doprinosa te naglasio da nije upitna redovna isplata plaća i mirovina.


»Učinit ćemo sve da se sačuvaju radna mjesta i likvidnost te fleksibilizirati pristup u javnim davanjima, porezima i doprinosima i to odgodom i fleksibilnijim pristupom u dinamici plaćanja«, rekao je Plenković u uvodnom obraćanju na Vladinoj sjednici u kojemu je govorio i o drugim mjerama i potezima u borbi protiv epidemije.


Dodao je da će Hrvatska pomoći gospodarstvu kombinirajući domaće i zajedničke europske mjere, za koje je Europske komisija izdvojila 25 milijardi eura, pa domaći gospodarstvenici mogu računati i na dio tih sredstava.
Ocijenio je da su najugroženiji gospodarski sektori turizam, promet i avioprijevoz.


Naglasio je da je isplata plaća i mirovina »zagarantirana«, jer Hrvatska ima sređene javne financije.


Vlada je u četvrtak Radnoj skupini za unapređenje uvjeta poslovanja dodijelila dodatnu zadaću praćenja utjecaja epidemije koronavirusa na gospodarstvo i predlaganja mjera za minimiziranje toga utjecaja.


Radna skupina će jednom tjedno izvještavati Vladu i Europsku komisiju o svome radu, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.


U svrhu izvršavanja zadaća vezanih uz praćenje utjecaja virusa i bolesti na hrvatsko gospodarstvo, omogućeno je da se u rad radne skupine uključe dodatni članovi iz institucija koje mogu dati doprinos u kvalitetnom izvršavanju novih poslova povjerenih radnoj skupini.


Ministar turizma Gari Cappelli u četvrtak je izjavio da je za pomoć turizmu zbog situacije s koronavirusom pripremljen veliki broj mjera, koje se ovih dana dorađuju, kao i kriteriji prema kojima će se mjere provoditi, a trebale bi biti poznate u ponedjeljak, najkasnije u utorak. 


»Imamo već veliki broj mjera koje smo stavili na papir. Međutim, bitni su kriteriji po kojima će se raditi, što je najbitnije, i to će se ovih dana zatvoriti. Kriteriji se rješavaju i s bankama i drugima te bi u ponedjeljak, najkasnije utorak, s time išli van«, najavio je Cappelli odgovarajući na pitanja novinara prije sjednice Vlade.


Komentirajući novinarski upit o važnost talijanskog tržišta za hrvatski turizam, s kojeg će se ove godine zbog koronavirusa sigurno bilježiti manji promet, te ukidanje nekih avio linija Lufthanse koji povezuju Hrvatsku i Njemačku, rekao je kako je »u ovom trenutku skoro pa najmanje bitno jedna linija manje ili više«.


»Vidite da se sada očito pomalo ‘zatvaraju’ letovi, to je evo uveo i američki predsjednik Donald Trump, tako da nema tu puno zašto ili kako i hoćemo li time nešto napraviti ili ne. Sada je najvažnije zadržati zdravlje ljudi i turista koji su u Hrvatskoj, da se osjećaju sigurno i da im nudimo sve informacije i što im je potrebno«, poručio je Cappelli, dodavši da je i Croatia Airlines za sada zatvorila neke letove te da se iz dana u dan razmatra situacija.


Odgovarajući upit o Dubrovniku, koji će zbog preporuke SAD-a da se ne leti u Europu imati i manje američkih turista te novinarsku konstataciju kako će »Dubrovnik će biti mjesec dana na aparatima«, ministar turizma je ocijenio da će to, kao i nedolasci kruzera, utjecati na Dubrovnik.


»Jednostavno to je sada takva situacija, a Dubrovčani jako dobro znaju što je karantena i krizne situacije i kako se s time nositi i spremiti za neko bolje vrijeme«, rekao je Cappelli.


Smatra i da će turizam moći podnijeti ovu situaciju. Uskrsni i prvomajski praznici možda neće biti ‘najpuniji’, ali Hrvatska već ima turizam cijele godine i ako se situacija smiri, moguće da ćemo uloviti dobar dio ljetne špice, tj. turistički dobre srpanj i kolovoz, kada se i ostvaruje oko 60 posto godišnjeg prometa, pa bi možda nakon toga ovu godinu mogli biti i na pozitivnoj nuli, rekao je.


»Moramo, i ja i svi mi, biti optimistični i naći načine kako da iz svega ovoga što lakše izađemo«, zaključio je Cappelli.