Objava možda već sutra

Kafići će biti zatvoreni, ali šoping centri i frizeri će normalno raditi? Evo što bi sve mogao donijeti novi paket mjera

Hina

Foto arhiva NL / Sanjin Strukic PIXSELL

Foto arhiva NL / Sanjin Strukic PIXSELL

Detalji nisu još dogovoreni, no radni prijedlog koji se tek završava te koji nakon toga još treba proći analizu i usuglašavanje među ministrima, koji će ga na uvid dobiti danasNove, strože mjere koje bi trebale pomoći Hrvatskoj da se stabilizira i smanji broj oboljelih od COVID-19, posljedično i broj preminulih te pritisak na zdravstveni sustav, na snagu bi trebale stupiti za vikend i vrijedit će do prije Božića, piše u srijedu Večernji list.


Detalji nisu još dogovoreni, no radni prijedlog koji se tek završava te koji nakon toga još treba proći analizu i usuglašavanje među ministrima, koji će ga na uvid dobiti danas, te sa županima od kojih nisu svi za pooštravanje postojećih restrikcija, donosi stroge mjere, ali ipak ne znači onakvo zatvaranje kao na proljeće niti policijski sat, što ni u jednom trenutku nije ni bila opcija u Hrvatskoj.


Mjere bi najvjerojatnije mogao objaviti premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak, piše dnevnik. U nacrtu prijedloga Stožera – što ne znači da će biti u konačnici i prihvaćen – apostrofirani su kafići i restorani koji bi mogli biti zatvoreni, ali bi se omogućila dostava hrane.
Ne ide se na zatvaranje manjih uslužnih djelatnosti poput frizera, a i trgovine i šoping-centri nastavili bi normalno raditi uz pridržavanje epidemioloških mjera, uz češće i strože kontrole. Također, predlažu se i mjere koje bi smanjile broj putnika u javnom prijevozu.


Govorilo se i o mogućnosti da se donesu dva stupnja mjera, za regionalne razine, odnosno blok županija.


Također, kreveti u Arena centru u Zagrebu uskoro će najvjerojatnije biti aktivirani. Nacionalni stožer priprema tu odluku, doznaje Večernji neslužbeno, a onamo bi vrlo skoro mogli početi prebacivati lakše bolesnike oboljele od COVID-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i iz Primarnog respiracijsko-intenzivističkog centra u KB-u Dubrava.


U Areni Zagreb opremljen je prije tri tjedna odjel za lakše bolesnike koji je pod ingerencijom KBC-a Sestre milosrdnice. Na traženje Stožera iz te su bolnice napravili provjeru instalacija za dovod kisika u Areni. Zasad je ondje opremljeno 100 kreveta, s tim da na istom katu može biti smješteno i do 270 kreveta s pacijentima, međutim počet će se s manjim brojem dok se ne uhoda pružanje zdravstvene skrbi u ovom inače nezdravstvenom, primarno sportskom objektu, piše u srijedu Večernji list.