Marko Pavić

Kad ministar voli Hugo Boss: HDZ-ovac spiskao 7.000 kn na parfeme, vina i kemijske. Sve smo mu mi platili

Portal Novi list

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Htio sam dati nekakav osobni touch dijelu poklona. Nisam nikad koristio službenu karticu niti tražio refundaciju. Ovo je bilo da se osobno zahvalim kolegama, pokušao je objasniti Marko PavićU zadnjim danima svog tehničkog mandata ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić prošlog je tjedna na svoju kreditnu karticu ispeglao 7.071 kunu i zatim tražio od ministarstva da mu se taj trošak refundira, doznaje Drago Hedl za Telegram. Ministarstvo je, gle čuda, to i učinilo.


Telegram je u posjedu svih računa, kao i molbi koje je Zlatko Ilak, ovlašten za obavljanje poslova glavnog tajnika u Pavićevu ministarstvu, slao za refundaciju troška reprezentacije da Ministarstvo na tekući račun ministra Pavića doznači novac za račune koje je ovaj napravio.


Radi se o, rekosmo, iznosu od ukupno 7.071,59 kuna. Na što je to ovaj HDZ-ov ministar u svom shoppingu potrošio novac?


Omiljeni Hugo Boss
Najprije je 13. srpnja u Mülleru kupio dezodorans Hugo Boss te dvije bočice toaletne vodice iste marke, na što je spiskao ravno 1.213 kuna. Dezodorans njemu očito omiljene marke platio je 212,90 kuna, dok je svaka bočica toaletne vodice Hugo Boss koštala 499 kuna.


Manje od pola sata kasnije u drugom Mülleru potrošio je 1.595,70 kuna na još parfema. Ondje je kupio kolonjsku vodicu Calvin Klein čija je cijena bila 655,90 kuna, te još dva muška parfema Eternity, također iz kolekcije Calvin Klein. Svaka bočica koštala je 469 kuna.


Već drugog jutra, 14. srpnja, u Vrutku je kupio ukupno 36 butelja vina. Ondje je kupio 18 boca vrhunskog iločkog traminca po 59,99 kuna po butelji, potom šest butelja Dingača, po cijeni od 114,89 kuna, te još 12 boca Postupa, po cijeni od 77,98 kuna.


Za kupljeni Dingač i Postup dobio je 10 posto popusta, od ukupno 162,57 kuna pa je ukupni račun iznosio 2.542,89 kuna, u što je uključena i povratna naknada od 0,5 kuna po boci, ukupno 18 kuna.


Kemijske od 800 kuna


Toga dana je u trgovini Staccato Porsche Design, tijekom radnog vremena kupio crnu kemijsku olovku Icon, Hugo Boss, koja košta 440 kuna, te još jednu roller olovku Pure Cloud, također crnu i također marke Hugo Boss, vrijednu 824 kune. Uz to, ministar Pavić kupio je i plavo punjenje (refil) za kemijsku olovku i to dva komada (ukupno 40 kuna), te također dva komada plavog refila za roller olovku (ukupno 72 kune). Kad se sve zbroji, ministar je u spomenutoj trgovini ostavio 1.720 kuna.


Marko Pavić nije htio Telegramu odgovoriti na pitanja zašto je tražio i dobio refundiranje iznosa za kupovinu parfema, vina i skupih dizajnerskih kemijskih olovki.


Njegova glasnogovornica Renata Škalabrin za Telegram je ponudila objašnjenje da se iznos od 7.071,59 kuna “odnosi na trošak protokolarnih darova za ministre i predstavnike država članica EU-a zaduženih za Kohezijsku politiku, predstavnike Europske komisije i Europskog parlamenta s kojima je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije usko surađivalo za vrijeme pripreme i tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a koji nisu primili protokolarne darove s logotipom EU2020HR, čiji broj je bio ograničen.


Kome je darovan dezodorans?


S obzirom na pandemiju COVID-19 sastanci koji su se trebali održati u Zagrebu održani su virtualnim putem pa protokolarne darove dostavljamo diplomatskim putem i poštom.


Ministru su refundirani troškovi jer ne koristi službenu karticu”.


Zaista je čudno da ministar hoda po trgovinama i vlastitom karticom kupuje protokolarne darove za ministre i predstavnike država članica EU, Europske komisije i Europskog parlamenta.


Zasad se ne zna kome je od EU dužnosnika poklonjen dezodorans Hugo Boss, a kome ulošci za olovke iste marke, te kako je raspoređeno 36 butelja vina Traminac, Dingač i Postup.


Račune koje je ministar napravio za spomenutu luksuznu robu, koju smo mu, eto, svi mi potom platili možete pogledati na Telegramu.


Pavić: Htio sam dati osobni touch


Marko Pavić jutros je u razgovoru za N1 televiziju pokušao objasniti svoj shopping na naš račun.


“Uobičajeno je da se pokloni uručuju prilikom sastanaka. Kako nisu ministri EU dolazili u Zagreb zbog korone, mi smo im se odlučili zahvaliti i poslati poklone poštom. Svi su dobili maramu, kravatu, bocu vina i neki mali darak. Za njih 5 ili 6 ja sam nadopunio poklone. Iznos je oko 7.000 tisuća kuna za 38 poklona”, rekao je Pavić.


Zar zaista nije sve te parfeme, vino i kemijske olovke kupovao u privatne svrhe?


“Htio sam dati nekakav osobni touch dijelu poklona. Nisam nikad koristio službenu karticu niti tražio refundaciju. Ovo je bilo da se osobno zahvalim kolegama”, rekao je Pavić.


Zaista, vrijedilo bi saznati kome se Pavić osobno zahvalio kupnjom dezodoransa Hugo Boss.


“Možemo poslati popis ljudi kojima smo poslali poklone. Radi se od 26 ministara kohezije, dužnosnika Europskog parlamenta i komisije”, zaključio je Pavić za N1.


Našao je za shodno da pohvali sebe i kolege iz EU zbog nekoliko brzo donesenih odluka.