Pitanje radnih prava

Kad će nastavnici na godišnji? Produljenje rokova dovelo u pitanje radna prava, moguće su i tužbe

Ingrid Šestan Kučić

U kojem će se terminu održati dodatni popravni rokovi u školama još uvijek ne znaju reći / Foto S. DRECHSLER

U kojem će se terminu održati dodatni popravni rokovi u školama još uvijek ne znaju reći / Foto S. DRECHSLER

Ravnatelji su dovedeni u nemoguću situaciju i da bi riješili problem, morat će kršiti prava radnika, a tada će se izlagati opasnosti podizanja tužbi, upozorava Željko Stipić, predsjednik Sindikata PreporodRIJEKA  Produljenje upisnih rokova u srednje škole i istovremeno povećanje broja popravnih rokova za učenike koji i s četiri negativne ocjene imaju šansu prolaska razreda ovog ljeta diljem Hrvatske na radnom će mjestu držati učitelje i nastavnike. U kojem će se terminu održati dodatni popravni rokovi u školama još uvijek ne znaju reći, jer ne samo da im nitko ništa ne govori, nego same škole ne vide vremenski period za realizaciju svega onoga što im je resorno Ministarstvo ovog ljeta zadalo, a jednako tako ne znaju ni kako će i kada prosvjetni djelatnici ostvariti pravo na godišnje odmore. Sve to, tvrde sindikati, bit će dobra podloga za podizanje tužbi protiv poslodavaca koji će biti u nemogućnosti ispoštovati Zakon o radu i kolektivne ugovore te omogućiti nastavnicima propisani godišnji odmor, ali te se tužbe neće dizati protiv Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji su ove godine prolongirali sve što se prolongirati moglo, već će na meti biti ravnatelji, jer oni su poslodavci. Iako razne uredbe i odredbe nisu mogli donositi taman i da su htjeli, na njima je da zadatke Vlade i Ministarstva provedu, ali i da istovremeno ispoštuju i sva prava radnika, a to je tvrde ravnatelji nemoguće. Je li moguće ili ne, Ministarstvo očito i nije previše briga, jer na naš upit što će ove godine biti s godišnjim odmorima prosvjetnih djelatnika upravo zbog uvedenih dodatnih obveza, Ministarstvo se od te teme ogradilo.


Povećane obveze


– Organizacija dopunskog nastavog rada i popravnih ispita učenika, kao i raspored korištenja godišnjih odmora na koje radnici ostvaruju pravo u nadležnosti je ravnatelja školske ustanove kao njezina poslovodnog i stručnog voditelja. Prava radnika ugovorena važećim kolektivnim ugovorima za osnovne i srednje škole, uključujući i pravo na godišnji odmor, nisu se mijenjala te ih radnici ostvaruju na način ugovoren navedenim kolektivnim ugovorima, poručili su iz Ministarstva.
Komentirajući kako se radi o očekivanom odgovoru, predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, koji je među prvima upozorio da posljednji potezi Vlade i Ministarstva dovode u pitanje radna prava zaposlenika škola i njihove godišnje odmore, kaže da Ministarstvo nije briga što će biti na ljeto, jer ionako tada više nitko od njih u to vrijeme na Sveticama neće biti, a jednako tako nitko od njih neće više imati ni političke odgovornosti, dok je s druge stane jasno da zaposlene u školama čeka dugo toplo ljeto.


Najteža školska godina

I ravnatelj OŠ Pehlin, Željko Šimunić, iznosi da je apsolutno nemoguće ispoštovati godišnje odmore i sve zadatke koje je Ministarstvo zadalo školama.
– Težu školsku godinu u životu nismo imali. Ne vidim dovoljno vremena za realizirati sve što realizirati moramo. Morat ćemo naći neki kompromis, ali kako trenutačno ne znam. I mi moramo biti u školi do kraja srpnja zbog upisa, a već u drugom dijelu kolovoza kreću pripreme za novu nastavnu godinu. Gdje naći dane za godišnji odmor, ne znam, zaključuje Šimunić.
 


– Razumljivo je da ravnatelji u ovom trenutku ne mogu znati kada će i kako organizirati dodatne rokove za popravak ocjena učenika, jer to je nerješiv problem. Kao što je nerješiv problem kada će nastavnici na godišnji. U prosjeku zaposleni u školstvu imaju pravo na 30 dana godišnjeg odmora. Govorimo o radnim danima i to je šest tjedana bez blagdana, a zbog produljenog upisnog postupka bit će u školi do kraja srpnja. Nova nastavna godina počinje 7. rujna, a prije treba organizirati sve te popravne, drugi krug upisa i kada da ravnatelj osigura godišnji odmor nastavnicima? Nisu ravnatelji čudotvorci. Ako odgovor nakon svega budu tužbe neće odgovarati ministrica Divjak, nego ravnatelji kao poslodavci. To je nevjerojatna razina neodgovornosti i nikada nije bilo manje obzira prema onima koji će doći nakon njih. Uredba Vlade o povećanju broja popravnih rokova nema zakonske pretpostavke za provedbu, jer trebalo je najprije ići u izmjenu Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na godišnje odmore te izmjene kolektivnih ugovora, a nakon toga donositi Uredbu. Ništa se od toga nije napravilo, a sada se više i ne može napraviti i ostaje nam vidjeti nered koji će na terenu nastati. Umjesto da su se smanjile obveze nastavnika, jer je ova školska godina produžena one su se povećale. Ravnatelji su dovedeni u nemoguću situaciju i da bi riješili problem morat će kršiti prava radnika, a tada će se izlagati opasnosti podizanja tužbi, upozorava Stipić.


 


Potpuni nered


 


Uvjeren da će provedba Uredbe Vlade kao epilog imati sudsko propitivanje, jer netko će sigurno biti povrijeđen, Stipić kaže da se Ministarstvo bavi pogrešnim temama kao što je prebrojavanje lažnih diploma, jer ono što bi trebalo biti aktualno je utvrditi koliki postotak gradiva ove godine u školama nije obrađen te na osnovu toga krenuti s pripremama za iduću školsku godinu, a o tome svi šute. Činjenicu da se radi o potpunom neredu te da ne znaju kako će izaći na kraj s ispunjenjem zahtjeva Ministarstva i Vlade s jedne strane i poštivanja radnih prava zaposlenika potvrđuju i ravnatelji. Ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije, Jane Sclaunich kaže da ni sama ne stiže iskoristiti stari godišnji odmor te da će deset dana darovati državi.
– Ima takvih slučajeva jako puno, a ove godine će biti još gore. Do 31. srpnja većina nas mora biti u školama zbog upisa i pitanje je hoćemo li moći zadovoljiti onaj zakonski minimum od 12 dana godišnjeg odmora. Ministarstvo često ima maćehinski odnos prema ravnateljima. Ne bježimo od odgovornosti, ali donose se propisi koje moramo poštovati, a ne možemo utjecati na njih. Javnost ima pogrešnu percepciju i misli da nastavnici imaju jako puno godišnjeg odmora, ali za vrijeme ostalih školskih praznika nastavnici se usavršavaju. Znači sada neće moći konzumirati usavršavanje, jer će morati na godišnji odmor da bi ga iskoristili, navodi Sclaunich.