Ministar otvorio sportsko natjecanje studenata u Puli

Jovanović: Redovno studiranje mora biti besplatno da bi svi imali jednake šanse

Hina

Svega dva posto studenata dolaze iz obitelji s osnovnom školom i zato svi studenti u Hrvatskoj koji redovno ispunjavaju svoje obveze moraju imati besplatno školovanje, kazao je ministarPULA Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zauzeo se za besplatno redovno studiranje, upozorivši kako Hrvatska danas nije zemlja znanja niti jednakih šansi zbog nesrazmjera između broja studenata koji dolaze iz obitelji s višom obrazovnom strukturom i onih koji dolaze iz obitelji s nižim stupnjem obrazovanja.


“Svega dva posto studenata dolaze iz obitelji s osnovnom školom i zato svi studenti u Hrvatskoj koji redovno ispunjavaju svoje obveze moraju imati besplatno školovanje”, rekao je Jovanović koji je danas u Puli otvorio 4. sportsko natjecanje hrvatskih veleučilišta i visokih škola.


Jovanović je kazao kako je za Hrvatsku vrlo bitno da ima što više obrazovanih ljudi. “U ovom trenutku u Hrvatskoj je svega 18 posto radno aktivnog stanovništva visoko obrazovano. Stoga je potrebno osigurati da što više njih završi fakultetsko obrazovanje kako bi Hrvatska imala dovoljno kvalitetnog kadra koji će nam omogućiti izlazak iz krize”, istaknuo je Jovanović.
Dodao je kako je ulaganje u obrazovanje, znanost i istraživanja jedini put koji će omogućiti da Hrvatska prebrodi ovu krizu.


Odgovarajući na pitanje novinara gdje vidi rješenje u “hiperprodukciji nekih profila koji izlaze iz sveučilišta, a s druge strane deficit drugih” ministar Jovanović je istaknuo kako se ovaj problem može riješiti u suradnji s gospodarstvom, odnosno Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca te Ministarstva gospodarstva i Ministarstva malog i srednjeg poduzetništva.


“Mi danas moramo znati što će Hrvatskoj biti potrebno za pet godina i na taj način razvijati naše obrazovne strukture. Nema smisla školovati ljude koji će završiti na zavodu za zapošljavanje, već ljude koji će, čim završe fakultet, dobiti radno mjesto”, poručio je Jovanović.


Govoreći o stanju obrazovanja u Istri Jovanović je naglasio kako je ova županija ključna za budućnost Hrvatske te kako ulaganje u Istru i njezino obrazovanje i znanost predstavlja jednu od smjernica ovog ministarstva.


Osvrnuvši se na hitnu analizu u obrazovanju ministar Željko Jovanović je ustvrdio kako je ona je završena te kako se temeljem te analize kreće u zakonske izmjene.


“Trenutno radimo izmjene zakona o osnovnom i visokom obrazovanju te o sportu, a na temelju tih izmjena koje će, uvjeren sam, biti usvojene u Saboru do kraja svibnja, donijet ćemo ono što je potrebno”, rekao je.


Na pitanje gdje su bili najveći problemi kazao je kako je “kaos bio prisutan u svakom segmentu, jer bivša Vlada nije ništa radila”.


Više od 300 studenata iz dvanaest hrvatskih veleučilišta i visokih škola okupilo se danas na 4. sportskom natjecanju koje je održava u pulskom Domu sportova “Mate Parlov”.


Studenti iz Pule, Zagreba, Slavonskog Broda, Karlovca, Gospića, Virovitice, Vukovara, Knina i Čakovca raspoređeni u dvanaest ekipa natjecat će se u futsalu, odbojci, stolnom tenisu i šahu.