Komentar izbora

Josipović: Grabar-Kitarović je od ispadanja u prvom krugu spasio Tomislav Merčep

P. N.

Foto/Davor Puklavec/PIXSELL

Foto/Davor Puklavec/PIXSELL

S jedne strane, Merčep je u ratu pobio mnoge nevine civile, a u ovoj kampanji je ubio Miroslava Škoru, zato jer je Škoro neoprezno rekao da bi pomilovao ratnog zločinca. Oni koji su iz protesta htjeli glasati za Škoru, ali su građanske orijentacije, od toga su sigurno odustali, kazao je Ivo JosipovićBivši predsjednik RH Ivo Josipović smatra kako su rezultati izbora očekivani.


“Rezultati su u okviru očekivanog. Čestitam svima, nije lako biti u predsjedničkoj kampanji, to je ozbiljan napor”, rekao je bivši predsjednik.


Vjeruje da Zoran Milanović, unatoč predviđanjima nekih analitičara da će Škorini birači glasati za Kolindu Grabar-Kitarović, ima razloga za optimizam u drugom krugu.
“Analitičari su govorili da je Grabar-Kitarović u prednosti jer je ostao desni bazen iz kojega se može grabiti, dok su lijevi imali mali broj birača.


Mislim da ta logika nije sasvim točna jer su za Škoru glasali zbog njegove osobne simpatičnosti ili nezadovoljstva HDZ-om i SDP-om, kao i ljudi koji nisu orijentirani ni lijevo ni desno. Tu je prilika za Milanovića”, pojasnio je.


Osvrnuo se i na lošiji rezultat aktualne predsjednice.


“Kad vidimo razloge zbog kojih je Grabar-Kitarović osvojila ipak loš rezultat, činjenica je da ona ne uživa dobar glas.


Ne samo da je imala lošu kampanju, loš mandat, imala je užasno loš period u zadnjih par mjeseci.


Imala je nastupe koji su bili sramota za Hrvatsku. Njezina prednost je mašinerija HDZ-a”, kazao je.


“Mislim da je Grabar-Kitarović od ispadanja u prvom krugu spasio Merčep.


S jedne strane, Merčep je u ratu pobio mnoge nevine civile, a u ovoj kampanji je ubio Miroslava Škoru, zato jer je Škoro neoprezno rekao da bi pomilovao ratnog zločinca.


Oni koji su iz protesta htjeli glasati za Škoru, ali su građanske orijentacije, od toga su sigurno odustali”, istaknuo je Josipović za televiziju N1.