Komemoracija

Još se ne zna hoće li državni vrh zajedno u Jasenovac. Ovaj put bi idealan izgovor mogle biti – mjere

Dražen Ciglenečki

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Ne znamo još hoće li svi uzvanici biti skupa ili će, pak, u nekakvim grupama, s po dvije do tri delegacije, odlaziti do jasenovačkog spomenika kako bi tamo položili vijenac, kaže Franjo HabulinProšle godine je 22. travnja na snazi bila mjera prema kojoj se na jednom mjestu nije smjelo okupiti više od pet osoba, ali na napokon zajedničkoj komemoraciji u Jasenovcu u istoj koloni je bilo pedesetak ljudi.


Jedan pokraj drugog, uz propisani razmak, hodali su predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a u blizini njih prema spomeniku Kameni cvijet koračao je i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.


I nitko od toga nije pravio problem, nije bilo prigovora zbog kršenja epidemioloških mjera, štoviše u javnosti se iskazivalo zadovoljstvo zato što je u Jasenovcu održana jedinstvena komemoracija.


Posvađani
No, danas su spomenuti u lošim međusobnim odnosima, Milanović je u svađi s Plenkovićem, Jandrokovićem i Pupovcem, pa bi se epidemiju moglo iskoristiti kao elegantno opravdanje da ih se za dva tjedna u Jasenovcu nekako odvoji.


Slično kao što je to bilo prije nekoliko dana na Plitvičkim jezerima prilikom obilježavanja 30. obljetnice pogibije Josipa Jovića, kada su Milanović i Plenković svaki posebno položili vijenac.


Jučer se sastao Savjet Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, koja organizira komemoraciju, ali nisu donijeli konačne zaključke. Predsjednik tog tijela Franjo Habulin rekao nam je da sve ovisi o situaciji s koronavirusom.


– Komemoracija će biti 22. travnja u 11 sati, pozive ćemo uputiti predsjedniku Republike, premijeru, predsjedniku Sabora, udrugama naroda žrtava ustaškog logora i veleposlanicima, koji lani nisu bili s nama.


Ne znamo još, međutim, na koji će se način ta komemoracija odvijati, hoće li svi uzvanici biti skupa ili će, pak, u nekakvim grupama, s po dvije do tri delegacije, odlaziti do jasenovačkog spomenika kako bi tamo položili vijenac, a sigurno će biti i izjave za medije.


Odluku ćemo donijeti s obzirom na mjere koje će važiti za dva tjedna, kazao nam je Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.


Pohitali kod Plenkovića


Odmah po završetku sjednice Savjeta, Habulin je, s Miloradom Pupovcem i Veljkom Kajtazijem, pohitao u Banske dvore kod premijera Plenkovića, kojeg su prije više tjedana zamolili da ih primi.


– Bio je to nastavak naših razgovora koje vodimo već dvije godine, a tiču se kompleksa spomen-područja Jasenovca, novog postava i obilježavanja stratišta koja to dosad nisu.


Stvari se tu pomalo miču, a mi bismo htjeli da to bude brže, naravno u pitanju je i novac kojim za ovu svrhu raspolaže Ministarstvo kulture.


Tema razgovora bile su i izmjene Kaznenog zakona, poznata je naša inicijativa za zabranu javne uporabe pozdrava »Za dom spremni«. Plenković se nije o tome izjasnio, rekao nam je Habulin.


On će se danas, ovaj put bez Pupovca, sastati i s predsjednikom Milanovićem.