Vremenska prognoza

Još par dana bit će sunčano i jako toplo. U prognozama za idući tjedan spominje se čak i – snijeg

P. N.U vremenu i dalje ništa osobito novo – iznadprosječna se toplina nastavlja, tijekom vikenda i suho i sunčano vrijeme, uz južinu, izraženiju u nedjelju. Od ponedjeljka će biti oblačnije i promjenljivije vrijeme, do utorka uz mjestimičnu kratkotrajnu kišu uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a sredinom tjedna znatno se povećava vjerojatnost za diljem Hrvatsku obilniju kišu, u gorju i snijeg. Ali naravno, povećanje vjerojatnosti ne znači i nužno događanje – za pouzdaniju prognozu razvoja vremena poslije utorka valja pričekati sljedeće dane, kaže Zoran Vakula.


I u subotu ujutro će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti hladno, uz najnižu temperaturu između -4 i -1 °C. Prevladavat će sunčano, poslijepodne povremeno uz umjerenu naoblaku i najvišu temperaturu između 10 i 13 °C. U središnjoj Hrvatskoj također većinom sunčano, a ponajprije u Međimurju, Hrvatskom zagorju i Podravini može biti umjerene naoblake. Nakon jutarnje temperature između -3 i 0 °C, danju će zapuhati do umjeren jugozapadnjak uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu između 12 i 14 °C. Mraza će ujutro biti u gorskim krajevima i u unutrašnjosti Istre. Uz obilje sunca tijekom dana temperatura će porasti u gorju do 10 °C, a na sjevernom Jadranu do 15 °C. Uz obalu će ujutro još puhati umjerena do jaka bura, koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, zapadno od Istre na jugoistočnjak.


Hladno će ujutro biti i u unutrašnjosti Dalmacije, uz temperaturu uglavnom nižu od 0 °C. Danju će prevladavati sunčano, pa će i temperatura posvuda porasti na oko 15 °C. Pritom će puhati umjerena, ujutro do jaka bura, koja će oslabjeti i poslijepodne okrenuti na sjeverozapadnjak. Podjednako će biti i na jugu Hrvatske – sunčano, gotovo vedro, ujutro uz jaku buru i sjeverni vjetar te umjereno valovito i valovito more, koje će se od sredine dana smirivati, uz slabljenje vjetra i okretanje na sjeverozapadnjak.”
Sljedećih dana na kopnu djelomice sunčano, a uz više oblaka malo kiše može pasti u ponedjeljak uglavnom u prvom dijelu dana u sjevernim i istočnim krajevima, a u utorak u gorju. Češća kiša vjerojatnija je sredinom tjedna. Uz umjeren jugozapadnjak bit će iznadprosječno toplo danju, ali i ujutro, osobito početkom te sredinom sljedećeg tjedna.


Na Jadranu će prevladavati sunčano, uz više oblaka od ponedjeljka uglavnom na sjevernom dijelu, gdje povremeno može biti kiše. Češća kiša također je moguća sredinom tjedna. Puhat će jugozapadni i zapadni vjetar, u ponedjeljak bura, a od utorka jugo koje će jačati do četvrtka kada će opet zapuhati bura i sjeverni vjetar. Bit će iznadprosječno toplo.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.