Koronavirus

Danas 151 slučaj koronavirusa, još tri osobe preminule: PGŽ ima četiri novozaražena; Dom za starije i nemoćne u Novskoj je novo žarište

P. N.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13749 osoba zaraženih novim koronavirusomU posljednja 24 sata zabilježen je 151 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2107. Među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Tri osobe su preminule – priopćio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13.749 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 230 preminulo, a 11412 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 8598 osoba. Do danas je ukupno testirano 230 585 osoba, od toga 5571 u posljednja 24 sata.


ZBIRNE BROJKE;


Splitsko – dalmatinska županija – 53
Požeško – slavonska županija – 13


Sisačko – moslavačka županija – 8


Primorsko – goranska županija – 4


Istarska županija – 2


Ličko – senjska županija – 1


Koprivničko – križevačka županija – 0


Zadarska – 9


Grad Zagreb 19


Osječko-baranjska 10


Virovitičko-podravska 3


Dubrovačko-neretvanska županija 8


NOVO! 15:16 Dom za starije i nemoćne u Novskoj, gdje je od 16 korisnika koronavirusom zaraženo njih 12 te dvoje djelatnika, novo je žarište zaraze u Sisačko-moslovačkoj županiji koja u utorak bilježi osam novozaraženih, a jedna je osoba umrla, prva u županiji.


Izvijestio je to na konferenciji za novinare županijski Stožer civilne zaštite, navodeći kako je od osam novozaraženih šestero s područja Novske te po jedna s područja Petrinje i Siska.


Kao novo žarište zaraze spomenut je Obiteljski dom za starije i nemoćne osobe Vita iz Novske.


Kako je navela epidemiologinja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Bojana Hrvojić, sada je stanje pod nadzorom i dom je dezinficiran.


Za unos virusa u dom spominje se mogućnost da ga je netko od korisnika prenio iz neke zdravstvene ustanove.


Najveći broj ukupno oboljelih, njih 49, je iz Kutine, 48 ih je s područja Novske, a 22 sa sisačkog područja.


U ponedjeljak je u sisačkoj Općoj bolnici umrla prva žrtva pandemije na području županije.


Riječ je o osobi u dobi od 82 godine koja je bila liječena i od drugih bolesti.


Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić pozdravio je podatak da posljednjih dana nije zabilježen unos virusa iz drugih dijelova zemlje ili inozemstva.


Načelnik Stožera Roman Rosavec kazao je kako sve škole i vrtići rade u posebnim uvjetima, te da su sve do 21. rujna, bez promjena, na snazi mjere koje je Stožer uveo 7. rujna.


Podsjetio je da u učionicama nije obavezno nošenje maske, ali izvan njih unutar škole je obavezno.


NOVO! 14:10 Koronavirusom je u zadnja 24 sata zaraženo novih osam osoba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a 23 osobe su izliječene, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


Među zaraženima četiri su osobe iz Dubrovnika, i to tri muškarca i žena te svi imaju utvrđenu epidemiološku vezu.


Pozitivna je i žena iz Župe dubrovačke te muškarac iz Metkovića, također s utvrđenom epidemiološkom vezom, kao i po jedna osoba iz Konavala i Slivnog za koje je epidemiološka obrada u tijeku.


Među 23 izliječenih osoba njih 16 je iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića te po jedna iz Dubrovačkog primorja i Stona, kao i jedna osoba koja nema prebivalište u županiji.


U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 17 osoba, od kojih su četiri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 555 osoba. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.139 uzoraka.


Županijski stožer civilne zaštite i nadalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.


 


NOVO! 13:30 Tri koronavirusom novozaražene osobe bilježi u zadnja 24 sata Virovitičko-podravska županija, dvije sa slabije izraženim simptomima bolesti i jedna asimtpomatska.


NOVO! 11:48 Koronavirusom je zaraženo novih deset osoba u Osječko-baranjskoj županiji, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


U zadnja 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 315 uzoraka, od kojih se deset pokazalo  pozitivnima na covid-19.


NOVO! 11:38 Proteklog dana u Zagrebu je zabilježeno 19 novih slučaja zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 515, objavio je u utorak zagrebački Stožer civilne zaštite.


U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 707 uzoraka, a među novooboljelima njih osam su kontakti od prije pozitivnih osoba.


NOVO! 11:10 Devet koronavirusom novozaraženih osoba, a sve su žene, evidentirano je u zadnja 24 sata u Zadarskoj županiji, priopćio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.


NOVO! 10:50 – Nove 53 koronavirusom zaražene osobe, od kojih su 23 iz Splita, bilježi u utorak Splitsko-dalmatinska županija u kojoj je u zadnja 24 sata obrađeno 838 testova, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima je i devet osoba iz Sinja, osam iz Solina, tri iz Trogira, po dvije iz Imotskog i Kaštela te po jedna iz Brela, Muća, Otoka, Podbablja, Podstrane i Trilja.


Od ukupno 53 novozaraženih osoba 21 je kontakt ranije zaraženih, dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno se 1191 osoba nalazi u samoizolaciji.


Na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u trenutno je 65 Covid-19 pozitivnih osoba, a tri su na respiratoru.


U karanteni je jedan državljanin SAD-a, priopćio je Stožer.


NOVO! 10:33 – S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna (1) je novooboljela osobe od COVID-19. Oboljela osobe su s područja grada Gospića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe. Objavili su i trenutno aktivne slučajeve po gradovima i općinama.


1. Otočac – 26
2. Novalja – 5
3. Senj – 3
4. Brinje – 3
5. Perušić – 2
6. Udbina – 2
7. Gospić – 2


U protekla 24 sata testirano je 46 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


NOVO! 9:33 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Županje, 1 iz Soljana i 1 iz Nuštra ). Preminulih osoba nema.


NOVO! 9:22 – Na području Bjelovarsko-bilogorske županije jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, a riječ je osobi s područja grada Bjelovara. Novooboljela je pohađala nastavu u Gimnaziji Bjelovar pa je cijeli razred stavljen u samoizolaciju, kao i 13 profesora bjelovarske Gimnazije.


NOVO! 9:19 – Istarska županija ispitala je 464 uzoraka briseva (293 za administrativne potrebe), od kojih su 2 pozitivna. Jedna osoba dolazi iz mjere samoizolacije, a kod druge osobe radi se o uvezenom slučaju (boravak na svadbi u kontinentalnoj Hrvatskoj).


NOVO! 9:15 – U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je osam novoozaraženih. Šest je osoba s područja grada Novske, jedna osoba je s područja grada Petrinje te jedna s područja grada Siska. Kod svih osoba je poznat izvor zaraze. Preminula je jedna osoba starije životne dobi, hospitalizirana zbog covida-19 s prisutnim komorbiditetima.


NOVO! 9:01 – U Primorsko-goranskoj županiji danas su četiri novozaražene osobe, dok je sedam osoba ozdravilo. Od novooboljelih, tri su kontakti ranije zaraženih osoba. Danas su u toj županiji 103 aktivna slučaja, a 343 osobe se nalaze u samoizolaciji.


NOVO! 8:55 – Koprivničko – križevačka županija danas nema novih slučajeva, a pet osoba je proglašeno zdravima.


NOVO! 8:42 – Požeško – slavonska županija danas ima 13 novih slučaja, a testirala je 193 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.


NOVO! 7:50 – Još jedna škola u Hrvatskoj, ukupno osma po redu, od danas prelazi na online model nastave. Radi se o bjelovarskoj Gimnaziji, u kojoj je, prema pisanju portala Zvono.eu u samoizolaciji završilo 14 profesora, pa sada ne mogu držati nastavu u razredima.