Slučaj Stričak

Još jedan HDZ-ov župan u pravno političkim problemima. Čačić: ‘Taj je polupismeni nasilnik već politički mrtvac’

Dražen Ciglenečki

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nama je bitno bilo dovesti Plenkovića u poziciju da javno brani Stričaka, kaže ČačićZAGREB – Nije još do kraja raspetljan neugodan slučaj HDZ-ovog vukovarskog župana Damira Dekanića, a u pravno-političkim problemima našao se i njegov stranački kolega Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije. Dekanić je u alkoholiziranom stanju bio u službenom automobilu koji je skrivio prometnu nesreću, ali je tvrdio, što je lokalna policija prihvatila, da on nije vozio.


No, mediji su razgovarali s više osoba koje su posvjedočile da je Dekanić upravljao tim vozilom, pa je zbog toga u svibnju napravljen poseban policijski nadzor. Do danas, međutim, nisu poznati njegovi rezultati odnosno jesu li očevici lagali o Dekaniću. Stričak je neki dan također malo popio i sudjelovao u incidentu u gluho doba noći u jednom varaždinskom kafiću, ali tamošnji mu policajci nisu bili skloni. Župan je zaradio prekršajnu prijavu za narušavanje javnog reda i mira, ali i za omalovažavanje i vrijeđanje policijskog djelatnika. Narodna stranka – Reformisti, najoštrija opozicija Stričaku u Varaždinskoj županiji, nastoji ovu temu dići na nacionalnu razinu, pa je njihova saborska zastupnica u srijedu premijera Andreja Plenkovića pitala hoće li župan podnijeti ostavku. Dobila je tek odgovor da je Stričak, jer pogođen je čašom u glavu, bio žrtva, ali i da bi »bolje bilo da se to nije dogodilo«. Potonje je Radimiru Čačiću, predsjedniku Reformista, znak da je Stričak, koji ga je pobijedio na prošlogodišnjim izborima – otpisan.


– Nama je bitno bilo dovesti Plenkovića u poziciju da javno brani Stričaka. Sada je jasno da je on, iako je član Predsjedništva HDZ-a, politički mrtvac, da nikad više nigdje neće biti kandidat, rekao nam je Čačić.
Njegova je procjena da je »bivši požeški župan Alojz Tomašević milo dijete za Stričaka«.


– Ovaj je primitivan, polupismeni nasilnik, izabran stjecajem političkih okolnosti. Više ga je puta supruga prijavljivala za nasilništvo u obitelji, pa to naknadno povlačila. Jednom ga je netko prebio na Dravi, što je Stričak prikazao kao nečiji namjeru da ga spriječi u otkrivanju nekakve afere. Ovo sada nije bio napad na njega iz čista mira, demantira to snimka nadzorne kamere. Stričak je još i, mrtav pijan, psovao policajca koji je došao, pozivao se na to da je on župan. Uglavnom, u policijskom izvješću ne piše da je Stričak bio žrtva, naglašava Čačić, koji je prije Stričaka obnašao dužnost varaždinskog župana.


Htjeli smo čuti Stričakov komentar policijske prijave, ali se nije javljao na mobitel. Obratili smo se zato Ivanu Čehoku, njegovom političkom savezniku na županijskoj razini.


– Očekujem opširnije objašnjenje policije što se točno dogodilo. Prema mojim informacijama, Stričak je doista bezrazložno napadnut, ima deset šavova na glavi. Njegova je krivnja da se prepirao s policajcem, izrekao mu neke riječi, ali navodno samo zbog toga što je htio da se ljude koji su bili u njegovom društvu odmah pusti. Bio je u tom trenutku pod stresom i nije neprirodno da je nešto tada kazao policajcu, a to ne može nikako biti razlog za ostavku, zaključuje nekadašnji gradonačelnik Varaždina.