Vremenska prognoza

Još dva dana izrazito toplo, a onda dolazi nagla promjena sa snijegom. Vakula otkriva koliko će to trajati

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELLIznadprosječno toplo razdoblje započeto potkraj siječnja nastavlja se i u prvim danima veljače. Štoviše, nakon ponegdje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nikad više najviše dnevne temperature posljednjeg dana siječnja, kao primjerice 16 – 17 °C u Zagrebu i Osijeku i čak 18 °C na RC Gorice pokraj Nove Gradiške – i prvi dan veljače je uz umjeren, gdjekad i jak, na udare i olujan jugozapadnjak bio topao kao rijetko kada. Kao da je druga polovica travnja, a ne početak veljače! Istodobno je manje toplo, uz više oblaka, bilo u južnijim krajevima.


Podjednako će biti do utorka pa će temperatura zraka u sjevernim Hrvatskim krajevima biti rijetko visoka – i srednja najniža dnevna, najčešće jutarnja, i srednja najviša dnevna, najčešće poslijepodnevna, kao i srednja dnevna izračunata iz više mjerenja tijekom dana. Štoviše, mjestimice će, uz nastavak južine, gotovo sigurno biti i novih rekorda za prva četiri dana veljače. I pritom će biti pretežno suho, a kiša će povremeno padati uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, i to većinom u malim količinama. Obilnije kiše, u mnogim krajevima i u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će u utorak i dio srijede, kada će se vrijeme stubokom promijeniti! Naglo, brzo, mjestimice i žestoko, ali samo kratkotrajno! Osjetan pad temperature je neprijeporan! I snijeg je ponegdje u gorju siguran, a vjerojatno će ga mjestimice nakratko biti i u nekim nizinama, uz jaku i olujnu buru možda i ponegdje na Jadranu, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


No, već u nastavku novoga tjedna ponovno će biti stabilnije i suho, do petka još uz često jaku buru i tramontanu, te uz ponovni porast temperature. Stoga će ovo sredinom sljedećega tjedna biti samo kratkotrajni dašak zime u vrlo vjerojatno još jednom iznadprosječno toplom mjesecu kakvih posljednjih godina i desetljeća imamo napretek, dodaje on.