Stožer

Još devet novih slučajeva zaraze, u Hrvatskoj je ukupno 315 oboljelih od koronavirusa

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Pogoršanja kliničke slike kod hospitaliziranih nema, i dalje je pet oboljelih priključeno na respiratoreMinistar zdravstva Vili Beroš objavio je na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite da je potvrđeno devet novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, čime se ukupan broj oboljelih popeo na njih 315.


Pogoršanja kliničke slike kod hospitaliziranih nema, i dalje je pet oboljelih priključeno na respiratore.


Dosad je na koronavirus pozitivno 15 specijalista u bolničkom sustavu te tri medicinske sestre.
Osvrnuo se na situaciju sa smjenom ravnateljice Daruvarskih toplica.


– Ispitali smo situaciju, na sreću u Daruvarskim toplicama nema oboljelih. Ondje je župan Bajs potpuno opravdano smjenio ravnateljicu zbog rada ugostiteljskog objekta u toplicama, rekao je Beroš.


Ministar Davor Božinović pojasnio je kako će funkcionirati nova odluka s dozvolama za kretanje.


– Odluku smo najavili tijekom današnjeg dana. Policija je već spremna, uključujući stožere civilne zaštite diljem Hrvatske. Primjena odluke počinje večeras od ponoći.


Još jednom pozivam sve i pravne osobe i stožere, kao i hrvatsku policiju, da svi budu racionalni. Ako ne želite da se zaustave gospodarske aktivnosti, dajte dozvole i organizirajte posao da se on može obavljati uz minimalni broj ljudi.


Svatko ovdje mora početi od sebe. Poruka svim građanima je pomozite sebi da vam pomognemo, rekao je Božinović.


Prokomentirao je i ponašanje sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je sa svojim sinom Darijom, inače zamjenikom gradonačelnika Gline i tamošnjim šefom Stožera Civilne zaštite, te odabranim prijateljima upriličio druženje, u medijima opisano kao ‘korona party’.


– Mogu pozdraviti odluku gradonačelnika Gline, kojom je smjenio svog zamjenika, koji je po funkciji bio načelnik Stožera civilne zaštite za Glinu. Policija je prijavila sve osobe, s obzirom na činjenicu da su se okupile na javnom mjestu i bilo ih je više od pet. Svatko od njih je prijavljen Državnom inspektoratu, kazna je 8.000 kuna po osobi, rekao je Božinović.


Mnogi se žale da izvanredne linije javnog prijevoza nisu dobro usklađene s radnim vremenom, no Božinović odgovara da u ovoj situaciji ne može biti govora o komoditetu, te da su linije organizirane sukladno odlukama lokalnih gradskih stožera.


Najavio je i da će se voditi briga o svakom čovjeku, pa i o beskućnicima, koji su posebno ugroženi u pandemiji koronavirusa.


– Još se borimo s posljedicama potresa, znate da je danas u 11.12 sati bio još jedan potres jačine 3,3 po Richteru. Već je 111 osoba zbrinuto u Studentskom domu Cvjetno naselje. Sve službe se i u ovom trenutku bore sa saniranjem posljedica potresa.


Zahvalio bih se svim vatrogascima, koji s obzirom na vremenske uvjete ima dosta požara diljem Hrvatske, dosta efikasno se nose s tom situacijom.


I to je još jedan dodatni napor za sustav Civilne zaštite, a to je gašenje požara u priobalnom dijelu. Dečki rade sjajan posao, zahvaljujem im, kao i svim pripadnicima HV-a, policije, zdravstvenim radnicima, gradskim službama. Moramo ostati zajedno i siguran sam da ćemo uspjeti u svemu, rekao je Božinović.