Vremenska prognoza

Još barem tri dana pravo ljetno vrijeme, ali nekima neće biti baš lako: ‘Alergičnima na pelud bit će teško podnošljivo’

P. N.

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Malo kiše u srijedu poslijepodne može pasti samo ponegdje, većinom na sjevernom dijelu Jadrana, te u Istri i gorjuStabilno se vrijeme nastavlja i u prvoj polovini novog tjedna, uz “pravu” ljetnu dnevnu temperaturu. Ipak, u kopnenom području razmjerno svježe, ponegdje i maglovite noći i jutra podsjećat će nas i na skori dolazak jeseni. To će učiniti i promjenjivije i manje toplo vrijeme od četvrtka pa ako imate kakve radove na otvorenom – obavite ih tijekom iduća tri diljem Hrvatske uglavnom suha dana. Malo kiše u srijedu poslijepodne može pasti samo ponegdje, većinom na sjevernom dijelu Jadrana, te u Istri i gorju, a prema jugu Hrvatske kiša će ponegdje vjerojatno izostati i poslije četvrtka – piše u tjednoj prognozi HRT.


Meteorolozi su izdali i posebno upozorenje za alergičare.


“Unatoč većini ugodnom vremenu alergičarima ovih dana nije idealno, pogotovo onima osjetljivima na pelud korova. I idući će dani biti teže podnošljivi jer je koncentracija visoka, posebice ambrozije”, navode.
I ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti u znaku vedrog ili tek malo oblačnog neba, pri čemu će i vjetar biti uglavnom slab. Jutro neznatno toplije od nedjeljnog, a najviša dnevna temperatura oko 29 °C. Podjednako iznadprosječno toplo poslijepodne za ovaj dio rujna i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Ujutro samo rijetko može biti kratkotrajne magle. Sumaglica ili jutarnja magla moguća je i po svježim gorskim kotlinama. Danju i u gorju i na sjevernom Jadranu tek povremeno nešto oblaka, i to uglavnom onih visokih koprenastih. Bura će pod Velebitom ujutro lokalno biti i jaka, a danju vjetar uglavnom slab. Malo izraženijeg vjetra bit će u najtoplijem dijelu dana ponegdje u Dalmaciji, posebice prema otvorenom moru sjeverozapadnog, s kojim more može prolazno biti i umjereno valovito. Uz obilje sunca danju vrlo toplo i vruće, a ponegdje će i noć biti topla.


I na krajnjem jugu Hrvatske mjestimice topla noć, te posvuda ugodno topao dan, uz vrlo malu vjerojatnost za poneki oblak. Jutarnji burin danju će zamijeniti maestral s kojim će još uvijek razmjerno toplo more biti malo do umjereno valovito.”


I idućih dana vjetar na Jadranu slab i umjeren, sve češće jugozapadni, a zatim će zapuhati jugo, osobito na sjevernom dijelu. S njim će – nakon još pretežno sunčanog utorka – od srijede biti i više oblaka, na sjevernom dijelu Jadrana i područjima uz njega u drugom dijelu dana već i mjestimične kiše, a još nestabilniji bit će četvrtak, i to u cijeloj Hrvatskoj. Učestaliji pljuskovi bit će u zapadnim krajevima. Temperatura će se sniziti, no i dalje će u većini predjela biti barem malo viša od uobičajene za sredinu rujna.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.