Kaznionica Valtura

Jedini hrvatski zatvor bez rešetaka. Zatvorenici se tu slobodno kreću, sami kuhaju, proizvode mlijeko i meso...

Asim Čabaravdić

Foto Asim Čabaravdić

Foto Asim Čabaravdić

Nakon mjesec i pol mogu kući i do 120 sati mjesečno



Kaznionica u Valturi jedina je otvorenog tipa u Hrvatskoj i funkcionira bez stroge kontrole, rešetaka i pravosudnih policajaca. Nalazi se desetak kilometara od središta Pule, a djeluje u sastavu Uprave za zatvorski sustav i probaciju pri Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.


U njoj kaznu zatvora izdržavaju punoljetni muškarci, pretežito počinitelji kaznenih djela iz prometa, gospodarskog kriminala i zbog neplaćanja alimentacije. Trenutačno u Valturi boravi 56 zatvorenika, dok je ukupni kapacitet 208.


ŽIVOT PO PRAVILIMA


U prostoru kaznionice nema nikakvih zatvorskih obilježja, tako da posjetitelj gotovo da i ne zna tko je u njoj državni službenik, a tko zatvorenik, jer svi se kreću slobodno, a nadzor obavlja dežurna služba – državni službenici civilnog statusa. Međutim, svakodnevni život zatvorenika odvija se po određenim pravilima. Ustajanje je u 7 sati, ali oni koji rade u kuhinji ustaju i ranije kako bi pripremili doručak. Zatvorenici imaju pravi radni dan u trajanju od osam sati, a angažirani su i strukovni učitelji koji im pomažu, savjetuju ih i nadziru u procesu rada. Nakon radnog vremena i ručka slijedi slobodno vrijeme koje zatvorenici mogu koristiti na više načina i po vlastitom izboru. Osigurani su uvjeti za bavljenje sportom, aktivnostima u glazbenoj, informatičkoj i likovnoj sekciji, te čitanje knjiga, praćenje TV programa, šetnja… Knjižnica Kaznionice ima veoma dobar izbor knjiga koji se periodično obnavlja kupnjom ili putem donacija.


Foto Asim Čabaravdić




Slavko Kovačević dužnost upravitelja Kaznionice u Valturi obnaša tri godine, a prije toga je bio pomoćnik upravitelja, dok u zatvorskom sustavu djeluje već 35 godina.


– Kaznionica u Valturi osnovana je 1956. godine i jedina je kaznionica otvorenog tipa u Republici Hrvatskoj. Praktično to znači da nema osiguranja, nema fizičkih barijera, tako da zatvorenici u svakom trenutku mogu odšetati, mogu se udaljiti bez ikakvih problema, kaže nam Kovačević.


NOVČANA NAKNADA


Tijekom izdržavanja kazne zatvorenici su aktivno uključeni u proizvodne procese, a proizvodi i usluge prodaju se i na tržištu i asortiman roba koja izlazi iz Valture je uistinu velika. Riječ je o mlijeku i mesu te pijesku i tucaniku, a nude se i usluge tehničkog pregleda vozila i autoservisa. Za svoj rad zatvorenici su i novčano nagrađeni.


Podsjećamo upravitelja da je nekada Valtura imala znatno obimniju poljoprivrednu proizvodnju, posebice u stočarstvu.


Foto Asim Čabaravdić


– Da, nekada je imala na stočnoj farmi oko 1.800 grla stoke, a sada oko 400, od kojih su 124 muzne krave, 148 junice, 76 telad i 60 grla tovljene junadi. Nećemo ostati na ovoj proizvodnoj razini i do kraja ove godine treba biti gotov idejni i glavni projekt nove robotizirane stočne farme za 240 muznih krava. Godine 2026. treba krenuti realizacija projekta. Imamo i tov svinja i upravo je u tijeku rekonstrukcija tog prostora radi povećanja kapaciteta, a radi se i na novom krovištu. Postignut je dogovor s Agencijom za ruralni razvoj Istre Pazin AZRRI za isporuku određenog broj svinja namijenjenih za proizvodnju certificiranog istarskog pršuta, ističe upravitelj Kovačević.


Osim stočne i svinjske farme Kaznionica ima poljoprivrednu proizvodnju na oko 400 hektara obradive zemlje. Na 120 hektara lani je sijan pivarski ječam isporučen u Novu Gradišku od kojeg rade pivarski slad za proizvodnju piva. Riječ je o vrlo uspješnoj višegodišnjoj suradnji premda se svake godine preispituje tržište, ali i zemljište kako bi se utvrdilo koje su kulture najisplativije tako da se na najracionalniji, najbolji način koristi zemlja s kojom raspolaže Kaznionica.


DISCIPLINIRANI I ODGOVORNI


Zatvorenici već nakon mjesec i pol dana odsluženja kazne mogu dobiti pogodnost odlaska kući do 120 sati mjesečno, a članovi obitelji im mogu dolaziti u posjet, no doznajemo da su skloniji odlasku svojoj obitelji u mjestu prebivališta. To odobrava upravitelj na temelju prijedloga stručnog tima Kaznionice. Zatvorenici su u Valturi disciplinirani, odgovorni, i vrlo rijetko se događa da netko krši odredbe kućnog reda, navode u upravi. Težnja je voditelja ove kaznionice i njezinog osoblja da se kazna zatvora izvršava u uvjetima koji su što sličniji životnim okolnostima kakve imaju slobodne osobe. Jasmina Klarić iz Odjela tretmana zatvorenika, ističe kako je jedna od mogućnosti, u sklopu priprema zatvorenika za povratak u društvo i svijet rada, prekvalifikacija za neko drugo zanimanje. Sve pripreme koje su neophodne za samu kvalifikaciju, odnosno prekvalifikaciju, bilo u Kaznionici ili u nekoj vanjskoj ustanovi, obavljaju službenici Odjela tretmana. Tako je u dvije godine sedam zatvorenika osposobljeno za zanimanje soboslikara i na njihovoj se diplomi ne vidi da su kvalifikaciju stekli tijekom izdržavanja kazne.


Foto Asim Čabaravdić


– Ima i primjera da se vozač prekvalificira za kuhara i taj posao radi i nakon izvršenja kazne, kaže Jasmina Klarić.


USPJEŠNA RESOCIJALIZACIJA


Gordana Ćosić, također iz Odjela tretmana zatvorenika, ističe da se u Valturi sustavno potiču i grade radne navike, te vodi briga o stručnom osposobljavanju zatvorenika. Takav sustav nesumnjivo pridonosi uspješnijoj resocijalizaciji nakon izlaska na slobodu. Zbog prenapučenosti zatvorskog sustava u zadnje vrijeme u Valturi određen je broj zatvorenika koji su počinili neka teža kaznena djela, ali su većinu kazne izdržali u kaznionicama zatvorenog tipa i potvrdili se primjerenim ponašanjem.


Foto Asim Čabaravdić


Esten Mohorović, voditelj Odsjeka poljoprivredne radionice, ističe da je uvijek dinamično u tom odsjeku.


– Zatvorenici aktivno sudjeluju u privređivanju, pretežno u poljoprivrednoj proizvodnji na 400 hektara oranica gdje ima i nešto trajnih nasada. Uobičajeni plodored je pivarski ječam na površini 120 hektara za kooperacijsku grupu Axereal, 25 hektara kukuruza za silažu za stoku, oko 170 hektara lucerišta i livada, te ostalo. Tu je 3,4 hektara maslinika, oko 900 loza, dok se u povrtlarskom dijelu proizvodi krumpir, luk, rajčica, salate i drugo. Sve se koristi za prehranu zatvorenika u Valturi, a dio se isporuči pulskom i riječkom zatvoru. Sa svinjskim i junećim mesom opskrbljuju se zatvori i Kaznionica u Valturi. Oko 800 tisuća litara mlijeka godišnje se isporuči Agrolaguni, odnosno Stanciji Špin za proizvodnju sira. Riječ je o veoma kvalitetnom mlijeku za što su, osim dobre skrbi, zaslužni i uvjeti u kojima žive krave, nisu vezane, osim u vrijeme mužnje, i većinu vremena slobodno šetaju ograđenim dvorištem, opisuje Mohorović.


Foto Asim Čabaravdić


» Jedna od mogućnosti, u sklopu priprema zatvorenika za povratak u društvo i svijet rada, prekvalifikacija je za neko drugo zanimanje. Ima i primjera da se vozač prekvalificira za kuhara i taj posao radi i nakon izvršenja kazne