'Dogovori s državama'

Je li to imalo realno? Stručnjaci komentiraju najavu o “poslovima za 8.000 eura iz vlastitog doma’

P. N.Koliko je realno da Hrvati zaista mogu zarađivati po 8.000 eura, radeći iz svojeg doma preko interneta i koji su poslovi u pitanju.


Mladen Vedriš, bivši ministar u Vladi nacionalnog jedinstva, ekonomist te profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu rekao je za Net.hr da mu se predsjedničina izjava čini kao dobra želja, ali ne i realnost. 


– Iznos od 8.000 eura zvuči kao nagrada, a ne kao nešto što možete u nekom sagledivom roku ostvariti kao plaću. Ja bih rekao da su to više predsjedničine dobre želje, ne nešto što se može realizirati jer često od dobre želje do realizacije stoji velik put.T oliko mogu zarađivati zaposlenici vještih timova u tehnološkim tvrtkama koji rade na proizvodnji pojedinih računalnih igara, aplikacija itd. Takvi ljudi i mogu zarađivati tolike mjesečne iznose ako rade za veći sustav, no to su izuzeci, ne pravilo. Odnosi se to na nekoliko radnika u tehnološkoj kompaniji, na njih 10 ili 15 i nije riječ o velikom krugu ljudi, kazao je Vedriš.
– Ta cifra nije realna jer plaća u informatici ovisi o mnogo toga – dodao je.


I Lucijan Carić, stručnjak za informatičku sigurnost tvrdi da je cifra koju je navela Grabar-Kitarović nerealna. On navodi da su ideje o plaćama u inozemstvu iskrivljene i da zapravo nemamo pravu percepciju o tome. Carić kaže da puno toga ovisi o tome je li netko zaposlen kao freelancer ili je baš zaposlen u toj tvrtki. Iznos od 8.000 eura koji predsjednica spominje, govori Carević, više odgovara freelancingu u kontekstu “rada preko interneta”. Isto tako predsjednica je spomenula da “ona već ima dogovore s nekim državama” što informatički stručnjak smatra bedastoćom jer se takvi dogovori i poslovi sklapaju s tvrtkama, a ne državama.


Iznos koji Grabar-Kitarović spominje je seniorski iznos, dakle o godišnjoj zaradi malo manjoj od 100.000 eura.


– Da biste toliko zaradili u Europi, morate biti jako dobar radnik u informatičkom sektoru. Naši političari katastrofalno ne poznaju informatiku niti tehnologiju pa onda tako nešto i izjavljuju. Vi kada radite za nekog udaljenog, to ne znači nužno da će on vas više platiti čak i ako se nalazi u nekoj od zemalja koje inače daju visoke plaće. Oni će vas platiti onoliko koliko vaš rad na tržištu vrijedi, a ljudima iz Hrvatske konkuriraju i radnici iz Srbije, Rumunjske, Bugarske, Vijetnama, Indije, Kine… Kada radite udaljeno možete raditi od bilo gdje što znači da vam konkurira cijeli svijet”, objašnjava Carić za Net.hr.