OBRAT

Je li ovo pravi razlog zbog kojeg je Kovačić odustao od mjesta u Upravi Ine? ‘Mnogima će to sada biti manje privlačno…’

Marinko Glavan

Foto arhiva NL / Marko Lukunic PIXSELL

Foto arhiva NL / Marko Lukunic PIXSELL

Zbog Kovačićevog odustajanja odgođena je i sjednica Nadzornog odbora Ine koja je trebala biti održana u srijeduSamo dan nakon što je, na zatvorenom dijelu sjednice u ponedjeljak, Vlada Nadzornom odboru Ine predložila imenovanje Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Emanuela Kovačića za nove članove Uprave toga društva koji bi trebali zamijeniti Niku Dalića, Barbaru Dorić i Darka Markotića, Emanuel Kovačić je obavijestio Vladu da odustaje od predložene kandidature za člana Uprave.


– S obzirom na to da je kandidat za člana Uprave Emanuel Kovačić obavijestio Vladu da odustaje od predložene kandidature iz osobnih razloga, Vlada će Nadzornom odboru dostaviti novi prijedlog za imenovanje člana Uprave u najkraćem mogućem roku, priopćeno je iz Vlade.


Zbog Kovačićevog odustajanja odgođena je i sjednica Nadzornog odbora Ine koja je trebala biti održana u srijedu, 21. rujna, potvrdila nam je Jasna Pipunić, predstavnica radnika u NO-u Ine, a nova sjednica trebala bi biti sazvana tijekom idućeg tjedna.


Čekanje otpremnina
Iako je Kovačić odustajanje objasnio osobnim razlozima, u krugovima bliskim vrhu Ine kao jedan od mogućih razloga njegovog odustajanja spominje se i neslužbeno najavljeno značajno rezanje plaće članova Uprave, što tu poziciju čini znatno manje privlačnom, budući da sa sobom nosi i eksponiranost prema javnosti te odgovornost u poslovnom i političkom smislu.


Kovačić je trenutno zaposlen na mjestu direktora za odnose s vanjskim subjektima Ine, a naši sugovornici iz naftne kompanije opisuju ga kao prilično samozatajnog stručnjaka koji profesionalno obavlja svoj posao. U Inu je došao prije desetak godina, a prije toga bio je direktor Odjela pravnih poslova CEMEX-a, kao i zamjenik direktora pravnog odjela u Splitskoj banci, zadužen za poslovanje s pravnim osobama i tržište novca. Kovačić je i član izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca.


Sadašnji hrvatski članovi Uprave, Dalić, Dorić i Markotić, primali su godišnju bruto plaću veću od 900 tisuća kuna, a lani su, uz bonuse i ostale naknade, Dorić i Markotić primili po više milijun i 300 tisuća kuna bruto, dok je Dalić u istoj godini »dogurao« do cifre veće od dva milijuna kuna.


Sadašnji trojac u Upravi, iako su ih i premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva Davor Filipović pozvali da podnesu ostavke, to još nije učinio, moguće čekajući razrješenje od strane Nadzornog odbora s kojim bi išle i otpremnine u iznosu većem od milijun kuna. Plenković je još u ponedjeljak, doduše, istaknuo zgroženost činjenicom da se nitko od članova Uprave, nakon megaafere s prodajom Ininog plina, nije oglasio u javnosti, te naglasio kako postoji rješenje da ne dobiju otpremnine.


Nije, s druge strane, naveo kako je sadašnje članove uprave izabrala upravo njegova Vlada, na natječaju prije dvije godine, kada su iz Uprave Ine naprasno »izbačeni« Davor Mayer i Ivan Krešić, a na njihova mjesta izabrani Dorić i Markotić, dok je jedino Niko Dalić dobio novi mandat. Dalić je suprug bivše ministrice Martine Dalić, koja je iz Vlade otišla zbog afere Borg, ali je kasnije imenovana predsjednicom Uprave Podravke, a njegov dolazak u upravu Ine koincidirao je, svojevremeno, upravo sa stupanjem njegove supruge na dužnost ministrice. Dalić je na zadnjem natječaju za članove uprave Ine, inače, bio najbolje ocijenjeni kandidat.


Ostavke Mađara


Mađarski članovi Uprave iz redova mađarskog MOL-a, predsjednik Sándor Fasimon, Ferenc Horváth i József Simola, već su podnijeli ostavke, iako navodeći kako ni na koji način nisu odgovorni za više od milijardu kuna tešku aferu u Ini.


Novi članovi Uprave Ine, prema objavljenom iz Vlade u ponedjeljak, trebali su biti imenovani na sjednici Nadzornog odbora, ali samo do provedbe postupka natječaja za odabir članova Uprave, odnosno najduže na razdoblje od šest mjeseci.


Miroslav Skalicki stručnjak je za energetiku s više od dva desetljeća dugom karijerom u Shellu, jednoj od najvećih svjetskih naftnih i energetskih kompanija. Pet je godina, pri tom, bio direktor Shella Hrvatska, od 1998. do 2003. godine, nakon čega odlazi u Shell Italia u Milanu. Po završetku karijere u Shellu, 2008. godine, pokreće vlastitu tvrtku Peti kvadrant, gdje radi kao poslovni savjetnik i regionalni predstavnik svjetskih energetskih tvrtki. Rođen je u Zagrebu, 1960. godine, završio je studij naftnog rudarstva na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i specijalistički studij iz područja korporativnog upravljanja i strategije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.


Šimović je član Revizijskog odobra Ine zadnje tri godine tijekom kojih se i događala pljačka u plinskom biznisu. Redoviti je profesor na Ekonomskom fakultetu zagrebačkog sveučilišta, gdje radi od 2003. godine. U zvanje docenta izabran je 2012., a izvanrednog profesora tri godine kasnije. Diplomirao je 2002., magistrirao 2005., a titulu doktora znanosti stekao je 2008. godine. Za doktorsku disertaciju i magistarski rad dobio je nagrade Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika. Kao vanjski suradnik radi i na Pravnom fakultetu u Zagrebu, na doktorskom studiju i poslijediplomskom specijalističkom studiju Fiskalni sustav i fiskalna politika na kolegijima »Fiskalna politika« i »Javni dug i upravljanje javnim dugom« te na Fakultetu organizacije i informatike na preddiplomskom sveučilišnom studiju Ekonomike poduzetništva na kolegiju »Porezni sustavi«.