Reakcija HUAN-a

Je li došlo do curenja osobnih podataka dužnika iz agencije za naplatu potraživanja? Pokrenut nadzor AZOP-a

Hina

Mediji proteklih dana pišu da je iz tvrtke za naplatu potraživanja EOS Matrix navodno procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika, dok iz EOS Matrix tvrde da se nije dogodio sigurnosni probojUdruga koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja HUAN izvijestila je u utorak da je od svoje članice obaviještena da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) započela nadzor, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju stom agencijom.


Mediji proteklih dana pišu da je iz tvrtke za naplatu potraživanja EOS Matrix navodno procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika, dok iz EOS Matrix tvrde da se nije dogodio sigurnosni proboj.


HUAN u današnjem priopćenju navodi da je od članice obaviješten o započetom nadzoru od strane AZOP-a, kao i o tome da su, odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju s Agencijom za zaštitu osobnih podataka.
Prema informacijama dobivenima od članica, podaci koji su u posjedu AZOP-a odnose se na OIB, ime i prezime i datum rođenja, ističu u svom priopćenju.


Osvrnuvši se na, kako navode, netočne tvrdnje objavljene u pojedinim medijima, iz HUAN-a izričito naglašavaju kako agencije za naplatu potraživanja, članice HUAN-a, međusobno ne dijele i ni na koji način ne razmjenjuju osobne podatke dužnika, jer bi to bilo protivno svim internim i međunarodnim propisima zaštite osobnih podataka.


“Ovim putem još jednom želimo naglasiti da HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka iz agencija članica te dijeli zabrinutost kako su i otkud osobni podaci došli u posjed neovlaštenih osoba. Članice surađuju s nadležnim državnim tijelima i očekujemo skorašnje utvrđivanje porijekla tih podataka”, poručio je predsjednik HUAN-a, Matija Arapović.


Dodaje da su već nekoliko puta kao udruga agencija za naplatu potraživanja izrazili punu podršku što skorijem donošenju novog zakonskog okvira i usklađenju s propisima EU i NPL direktivom, iako je rad agencija za naplatu potraživanja već reguliran nizom zakona i podzakonskih akata Hrvatske, ali i u potpunosti usklađen s etičkim načelima i propisima FENCA-e, međunarodnog udruženja agencija za naplatu potraživanja, kojega se pridržavaju agencije u 23 zemlje članice EU.


“Vjerujemo da će donošenje novog zakona i usklađenje s europskom NPL direktivom pokazati da članice HUAN-a djeluju po najboljim europskim standardima”, ističu iz HUAN-a u priopćenju.