Dat će sve od sebe

Jandroković uvjeren: ‘Hrvatska će pokazati kapacitet i viziju u predsjedanju Vijećem EU’

Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinBEČ Hrvatska će dati sve od sebe kako bi pokazala svoj kapacitet i viziju tijekom predsjedanja Vijećem EU-a i očekuje potporu svih prijateljskih zemalja, među kojima je svakako Austrija, izjavio je u srijedu u Beču predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


“Velika čast i zadovoljstvo je biti danas u Austriji u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske Unije”, rekao je novinarima Jandroković koji na poziv austrijskog kolege Wolfganga Sobotke boravi u Beču sa suprugom gdje nazoči tradicionalnom Novogodišnjem koncertu Bečkih filharmoničara u Musikvereinuu.


Kazao je da se EU nalazi u zahtjevnom razdoblju, a ključna dva izazova bit će proračun za idućih sedam godina i brexit.
“Dat ćemo sve od sebe kako bismo pokazali da Hrvatska ima kapaciteta i vizije biti na čelu tako važne organizacije”, istaknuo je on dodavši kako očekuje “potporu svih zemalja, posebice prijateljskih država. Zato mi je drago da sam danas u Austriji.”


Hrvatska je preuzela 1. siječnja šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Vijećem Europske unije, šest i pol godina nakon što je postala članicom EU-a.


“To je za Hrvatsku vrlo važan dan, nakon šest i pol godina članstva i nakon duge bitke za punopravno članstvo danas smo na čelu EU-a, što je velika odgovornost”, rekao je Jandroković nakon što je zajedno sa Sobotkom razgledao izložbu na Heldenplatzu prigodom 25 godina članstva Austrije u EU i u povodu hrvatskog preuzimanja predsjedništva.


Predsjednik austrijskog parlamenta Sobotka rekao je da je za Austriju “Hrvatska prijateljska i važna država koja je preuzela predsjedanje Vijećem EU”.


Podsjetio je da je Hrvatska u posljednje vrijeme bila domaćin niza međunarodnih konferencija i kazao kako to jako dobro radi te da je sve što je poduzela i u interesu Austrije.


“Mislim da je Hrvatska dobro pripremljena za predsjedanje Vijećem EU-a i radujem se njenom predsjedanju u prvom polugodištu ove godine”, ocijenio je Sobotka.


Nakon Novogodišnjeg koncerta Jandroković i Sobotka razgovarat će na radnom sastanku o bilateralnim odnosima, europskim temama, jugoistočnoj Europi.