Šef Sabora

Jandroković kaže da su građani poželjeli promjenu: ‘Bila je desnija od HDZ-a, ali nije joj bilo dovoljno’

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. KovačevićPredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon objave izlazne ankete koja pokazuje prednost SDP-ova predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića izjavio je kako su građani na ovim izborima procijenili da žele promjenu.


»Napravit ćemo analizu kad dobijemo rezultate svih županija i većih gradova. Rekao bih da se ovdje radilo o predsjedničkim izborima i građani su procijenili da žele promjenu, barem prema izlaznim anketama. To treba respektirati«, kazao je Jandroković za RTL u HDZ-ovu izbornom stožeru.


Ocijenio je kako je kampanja Grabar-Kitarović bila desnija nego što je to u stilu HDZ-a, pa nije bila dovoljna za pobjedu.
»Cijela stranka pokušala je učiniti sve što može kako bismo pomogli kandidatkinji, no ne bih miješao parlamentarne i ove izbore. Pripremit ćemo stranku dobro i snažno, pritom govoriti i o rezultatima Vlade koji su, po našem mišljenju, vrlo dobri«, kazao je Jandroković.


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u nedjelju da desnica na ovim izborima nije bila do kraja jedinstvena i ustvrdio da politika Vlade ni na koji način nije utjecala na rezultat izbora na kojima, po dosadašnjim rezultatima, Zoran Milanović pobjeđuje Kolindu Grabar-Kitarović.


Bačić je Novoj TV izjavio da će se, kada se sve završi i obrade rezultati, sjesti i analizirati kako dalje.


Ne drži da je politika Vlade, za koju smatra da radi jako dobro, na bilo koji način utjecala na rezultat po kojem SDP-ov Zoran Milanović pobjeđuje HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović.


»Jedno su predsjednički, a drugo parlamentarni izbori. Na predsjedničkim ipak više dolazi do izražaja kandidat i njegova osobnost«, kazao je Bačić.


Ocijenio je da desni dio političkog spektra na ovim izborima nije bio do kraja jedinstven i da je očito izostala podrška Kolindi Grabar-Kitarović.


Osvrnuo se i na trećeplasiranog kandidata iz prvog kruga izbora Miroslava Škoru, koji je u videoporuci na facebooku rekao da na glasačkom listiću neće zaokružiti ni Milanovića niti Grabar Kitarović već broj tri – hrvatski narod.


»Podaci koje dobivamo s birališta pokazuju da je četiri posto nevažećih glasova. Ako je to onaj dio birača koji su poslušali gospodina Škoru, moram reći da je to mali broj«, rekao je Bačić.


Smatra neprihvatljivim da se na takav način preporuča glasanje. »U svakom slučaju, rezultat demantira takvu politiku«, ustvrdio je.


Zahvalio je svim građanima koji su izašli na izbore što su iskoristili svoje biračko pravo i svoj glas dali bilo Grabar– Kitarović, bilo Milanoviću.