PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković kaže da je vidio dokaze o postojanju paramilitarnih skupina u Hrvatskoj: “Imam bilješke, ali ne mogu govoriti”

Hina

Gordan Jandroković / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Gordan Jandroković / Foto Patrik Macek/PIXSELL

Referirao se na oporbene tvrdnje da kada se pojavi neka afera povezana s HDZ-om Vlada skreće pozornost pričom o jačanju paramilitarnih skupina koje žele promjenu vlasti i na predsjednika države Zorana Milanovića koji je poručio da toga nema i da potvrđuju izvješća SOA-e.ZAGREB – Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ustvrdio je u četvrtak da ima drugačije spoznaje od predsjednika države vezano za jačanje paramilitarnih skupina koje se naoružavaju s namjerom promjene vlasti, te da se radi o radikaliziranim pojedincima koji se umrežavaju.


Tu prosudbu, kazao je Jandroković za HRT, temelji na informacijama dobivenim od MUP-a i SOA-e. Podsjetio je na napad na Markovom  trgu i teško ranjavanje policijskog službenika te da se radilo o terorističkom činu, jer je počinitelj pokušao ući u Vladinu zgradu. Na nedavnom prosvjednom skupu također je bio mladić naoružan Molotovljevim koktelom.


Referirao se na oporbene tvrdnje da kada se pojavi neka afera povezana s HDZ-om Vlada skreće pozornost pričom o jačanju paramilitarnih skupina koje žele promjenu vlasti i na predsjednika države Zorana Milanovića koji je poručio da toga nema i da potvrđuju izvješća SOA-e. Osobno, kazao je Jandroković, ima drugačije spoznaje te “postoje bilješke koje ima na uvid kao predsjednik Sabora”, no o njima ne može govoriti. “Očito je da postoji više nego ovo što smo za sada samo vidjeli”, rekao je.
Što se tiče rasprave o aferi u Ini, Jandroković je rekao da će sutra na sjednici Odbora za gospodarstvo raspraviti izvješća HERA-e i HROTE-a, te da će cijela hrvatska javnost moći pratiti tu raspravu. Ako Odbor za gospodarstvo procijeni, možda će ta tema doći i na plenarnu sjednicu, dodao je. Smatra da će tako svatko zainteresiran moći vidjeti što svaka politička opcija misli o situaciji u Ini.


Oporba je razjedinjena i nema lidera


Komentirajući aktualna politička zbivanja ustvrdio je kako je oporba razjedinjena i da nema lidera te da ju povezuje jedino jedna velika mržnja prema HDZ-u i nekritična želja da pod svaku cijenu dođu na vlast. Dodao je da se na ljevici to vidi na primjeru Zagreba “gdje vode međusobne ratove”, a “građani su im u drugom planu”, dok se desnica pokazala skupom ispred HDZ-a. Podsjetio je da je oporba odbila aktualno prijepodne i krenula s uvredama vrlo teškim riječima i kvalifikacijama na granici govora mržnje i nedokazanim optužbama na račun vladajuće većine i Vlade. Napomenuo je da je, nakon što je dobio informaciju da premijer Andrej Plenković zbog COVID-a neće moći nazočiti aktualnom prijepodnevu, zastupnicima i klubovima ponudio opciju da postave pitanja ministrima ili da preskoče aktualac do povratka premijera.


Upitan o oštrom kažnjavanju zastupnice Katarine Peović (Radnička fronta) rekao je kako je ona koristila izraz “kvislinška vlada”, podsjetivši kako je Quisling jedan od najvećih izdajica u povijesti ljudskog roda koje su norveške vlasti nakon Drugog svjetskog rata strijeljale. Smatram da je takav istup neprimjeren u Hrvatskom saboru, jer to nije demokratska rasprava, ocijenio je Jandroković pojasnivši da je zato strogo sankcionirao takav istup.


Rekao je i da je na dnevnom redu jesenskog zasjedanja 240 točaka dnevnog reda od kojih 65 vezanih uz prelazak s kune na euro.