Deveti saziv

Jandroković iznenadio emotivnim istupom po raspuštanju Sabora. Evo zbog čega su mu svi pljeskali

Hina

Foto Patrik Macek, Pixsell

Foto Patrik Macek, PixsellDeveti saziv Hrvatskog sabora u ponedjeljak se raspustio, a unatoč kritikama koje su zastupnici izmjenjivali do posljednjeg trenutka, rad je završio pljeskom kojim je popraćen govor predsjednika Sabora.


„Čini mi se da ću se ovoga mandata sjećati upravo po tom jedinstvu i zajedništvu koje smo pokazali u tim, najtežim trenutcima“, rekao je Gordan Jandroković podsjećajući kolege kako je Sabor i u jeku epidemije koronavirusa radio bez prestanka i bio jedan od rijetkih europskih parlamenata koji nije prekidao svoj rad.


„Nadam se da ćemo, bez obzira na ozračje koje nekad nije bilo najbolje, ostati upamćeni po odlukama koje smo donijeli i po reakcijama koje smo imali u trenutku epidemije koronavirusa“, rekao je zastupnicima i zahvalio im na suradnji te im zaželio puno uspjeha u budućem životi i radu.
Različiti smo, ali vjerujem da ste svi radili u najboljem interesu hrvatskih građana, s uvjerenjem da činite dobro, da je to korisno za naše građane i narod, izjavio je Jandroković.


Zahvalio je i svim saborskim službama, ljudima koji pomažu na sjednici, straži, kuharama, konobarima, spremačicama, cijelom osoblju Sabora.


Reškart umjesto Restart koalicije


No, koju minutu prije rastanka, zastupnici se nisu štedjeli.


Branko Bačić, predsjednik HDZ-ova Kluba, preporučio je oporbenoj Restart koaliciji (SDP, HSS, Glas, HSU i Snaga) da se preminuje u „Reškart koaliciju“


„Neka se kolege iz oporbe, koji su preuzeli slogan Restart, plagirajući isti iz Republike srpske, s obzirom na politički škart koji se nalazi u toj koaliciji, umjesto Restart, nazovu Reškart koalicija“, rekao je Bačić odgovarajući na oporbene prozivke da sadašnji trenutak nije najidealniji za raspuštanje Sabora.


Šef HDZ-ova Kluba ističe kako je Hrvatska pred velikim izazovima nakon aktualne krize, i kako joj treba nova vlada osnažena legitimitetom na izborima. Nezamislivo je da se oporba protivi izborima, ako to napravi ostat će zabilježena kao jedina oporba u demokratskim zemljama koja se protivi izborima iz straha da preuzme odgovornost za vođenje države, rekao je Bačić.


Oporba nije ostala dužna vladajućima.


Za Hrvatsku je najbolje da aktualna Vlada, „najkorumpiranija“ u povijesti ode čim prije s vlasti, koalicija Plenković-Bandić ostavila je žrtve potresa na cjedilu, mandat Plenkovićeve Vlade obilježilo je nečinjenje, bijeg od svake vrste odgovornosti, kazao je Davor Bernardić.


Premijer se skrivao, gdje su reforme


Premijera je prozvao da se skrivao iza virusa, Bruxellesa, Nacionalnog Stožera, da bježi na izbore kako bi pobjegao od odgovornosti za kaos i krizu koju će ostaviti u zemlji. Vrijeme je da odete čim prije da bi Restart koalicija mogla čim prije donijeti zakon o obnovi od potresa i omogućiti Hrvatskoj restart, rekao je Bernardić.


Božo Petrov (Most) zapitao je zašto se baš sad ide na raspuštanje, kad je bilo puno boljih prilika za to. Kleli ste se na stabilnost da bi opravdali trgovinu i žetončiće u tri i pol godine, gdje su vam reforme, niste napravili ništa, poručio je čelnik Mosta.


Milorad Pupovac (SDSS) kaže kako je ovaj saborski saziv po nizu manifestacija odavno raspušten, jer se neki zastupnici ponašaju kao „raspušteni ljudi“, pa onda ni njemu ni Klubu SDSS-a, iako su svjesni problema Zagreba, neće biti teško dići ruku za raspuštanje.


Pridružit će se onima kojima su građani Zagreba na srcu, ali ne na brzinu, onima koji će tražiti neophodne radikalne zahvate u nizu sektora, rekao je.


Da je odlazak na izbore najbolji za Hrvatsku, smatra i Stjepan Čuraj (HNS). Zagovornicima zakona o obnovi Zagreba poručuje kako će ta obnova biti 30 puta skuplja od one u Gunji koja je stajala 1, 7 milijardi kuna.


Nakon što je Sabor raspušten (sa 105 glasova ‘za’, četiri suzdržana i osam protiv), na potezu je predsjednik Republike Zoran Milanović koji treba odrediti datum parlamentarnih izbora.


Izbori se moraju održati u roku od 30 do 60 dana od dana raspuštanja, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 12. srpnja, a najraniji 21. lipnja.