Izborna matematika

Izračunato koliko donosi pobjedu: U nedjelju će slaviti onaj kandidat koji osvoji 1.050.000 glasova

Hina

Foto Marijan Susenj PIXSELL

Foto Marijan Susenj PIXSELL

Do izbora su ostala još samo dva dana, preostalo je još jedino sučeljavanje, a ono što sada mogu raditi kandidati i stranački dužnosnici jest pozvati birače na glasanje i mobilizirati sve svoje članstvo i simpatizere da u što većem broju izađu na izboreTko osvoji nešto malo više od 1,050.000 glasova birača u drugom krugu izbora, postat će predsjednik Republike 5. siječnja računica je kojom barataju oba stožera predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović, piše u petak Jutarnji list.


Do izbora su ostala još samo dva dana, preostalo je još jedino sučeljavanje, a ono što sada mogu raditi kandidati i stranački dužnosnici jest pozvati birače na glasanje i mobilizirati sve svoje članstvo i simpatizere da u što većem broju izađu na izbore, navodi dnevnik.


HDZ je, tako, kako doznaje Jutarnji, na Staru godinu poslao svim predsjednicima stranačkih organizacija i voditeljima stožera na terenu naputke i projekcije za drugi krug izbora u kojima detaljno navode koliki je broj glasova potrebno osvojiti po županijama, a i u SDP-u traje opća mobilizacija.
Zanimljivo je da oba stožera imaju istu računicu od nešto više od 1,050.000 glasova koji su potrebni za pobjedu (bez dijaspore).


HDZ-ov naputak, do kojeg je dnevnik došao, stranačkim dužnosnicima poslao je glavni tajnik Gordan Jandroković. Projekcija o broju potrebnih glasova izrađena je na osnovi analize prvog kruga ovih izbora, ali i na osnovi rezultata predsjedničkih izbora prije pet godina na kojima je Grabar-Kitarović pobijedila Ivu Josipovića.


U HDZ-u su očito shvatili kako je jedina šansa da njihova kandidatkinja pobijedi na izborima da pokušaju motivirati Škorine birače da sada izađu i glas daju birače da sada izađu i glas daju njoj jer je to jedini bazen iz kojega mogu crpiti glasove.


Jutarnji navodi kako u HDZ-u procjenjuju da bi u nedjelju moglo glasati oko 2,100.000 birača u Hrvatskoj, no u SDP-u, kažu sugovornici, nisu baš u to uvjereni.


Jedan od SDP-ovaca progonozira da bi izlaznost mogla biti na razini prvog kruga (51 posto) , dok se drugi nada da bi mogla biti između 53 i 55 posto, maksimalno, ali i on kaže da vjerojatno neće biti znatno veća nego u prvom krugu, donosi Jutarnji list.