Marić otkrio

Iznos fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019., jedan segment gospodarstva čak bilježi i rast

Hina

Zdravko Marić / Foto Davor Kovačević

Zdravko Marić / Foto Davor Kovačević

Upitan što će biti s državnom blagajnom bude li sezona prekinuta kao lani zbog širenja covida, rekao je da se u tom slučaju treba prilagoditi novonastalim okolnostima. Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak nakon sjednice Vlade da je od početka godine do danas vrijednost fiskaliziranih računa gotovo na razini 2019. godine, dok trgovina na malo, odnosno maloprodaja hrane bilježi i rast od pet do sedam posto.


Vrijednost fiskaliziranih računa, na što se odnosi trećina ukupnog prometa pa je to dobar uzorak za ukupno stanje, u dosadašnjem dijelu godine je na indeksu 99,9 u odnosu na 2019., pri čemu je trgovina na malo, poglavito maloprodaja hrane, u rastu od pet do sedam posto u rastu u odnosu na tu godinu, rekao je Marić.


Turizam je na indeksu oko 70, što znači da je ukupna vrijednost fiskaliziranih računa u toj djelatnosti 30 posto manja nego 2019., dok je u usporedbi s lanjskom godinom 30 posto veća, dodao je.
“Kada se fokusiramo samo na srpanj, što se tiče turizma u dobrom smo stanju i indeks nam je blago iznad sto, što znači u prvih 28 dana srpnja turizam je 1,4 posto iznad, hoteli su sedam posto iznad, a restorani pet posto iznad u odnosu na 2019, dok su barovi 16 posto u minusu”, kaže ministar financija.


Upitan što će biti s državnom blagajnom bude li sezona prekinuta kao lani zbog širenja covida, rekao je da se u tom slučaju treba prilagoditi novonastalim okolnostima.


“Naša ideja je od prvog dana biti spreman na sve okolnosti i promptno reagirati da umanjimo potencijalno negativne efekte”, zaključio je.