Instrument SURE

Iznajmljivanje novca pod povoljnim uvjetima: Do kraja godine iz EU-a će nam stići zajam od 490 milijuna eura

Jagoda Marić

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Zdravko Marić pojasnio je da će 1,02 milijardi eura, koliko Hrvatskoj ukupno pripada, biti raspoloživo 18 mjeseci i da je maksimalno razdoblje za vraćanje pozajmice 15 godina. No, o kamatama nije govorioZAGREB – Hrvatska će do kraja godine iz instrumenta SURE Europske unije do kraja godine povući 490 milijuna eura zajma, od ukupno 1,02 milijardi eura koliko joj pripada iz tog programa za podršku radnim mjestima i radnicima. Kako je riječ o instrumentu kroz koji se osiguravaju povoljni zajmovi za članice Europske unije, Hrvatska će naravno taj novac i vratiti.


Ministar financija Zdravko Marić, kojem je Vlada jučer dala odobrenje da potpiše sporazum o zajmu, pojasnio je na sjednici Vlade da će spomenutih više od milijardu eura Hrvatskoj biti raspoloživo 18 mjeseci, da je maksimalna ročnost, odnosno razdoblje u kojem će se pozajmica morati vratiti 15 godina. No, o tome uz kolike će se kamate taj novac vraćati, ministar nije govorio.


Instrument SURE vrijedan je ukupno sto milijardi eura, a za njega će se Europska komisija zadužiti na financijskim tržištima, pa će na određeni način državama članicama iznajmljivati taj novac pod povoljnim uvjetima. Prva tranša zaduženja od 17 milijardi eura provedena je prije nekoliko dana, a interes investitora bio je deset puta veći.


Zabrana otkaza
Instrument je prvenstveno predviđen za sheme za skraćeno radno vrijeme, pojasnio je ministar, ali i za slične mjere kako bi se pomoglo državama članicama u zaštiti radnih mjesta, a time i zaposlenih i samozaposlenih od rizika nezaposlenosti i gubitka prihoda. Objasnio je da je Hrvatska podnijela zahtjev za financijska sredstva s ciljem financiranja mjera koje su dovele do naglog i ozbiljnog povećanja stvarnih i planiranih rashoda koji su izravno povezani sa subvencijama za očuvanje radnih mjesta i potporom za skraćeno radno vrijeme.


Mjere koje bi se trebale provoditi od listopada do prosinca ove godine, a kojima se proširuju djelatnosti koje imaju pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta, ali uvodi i stupnjevanje u visini potpore ovisno o gubitku prihoda potvrđene su, kako nam je potvrđeno, na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. No, do kasno popodne nisu objavljene, kao ni mjera kojom se potpora za skraćivanje radnog vremena može koristiti i u slučajevima gdje se radno vrijeme skraćuje za čak 70 posto, umjesto sadašnjih 50 posto. Uz to, u odluku je po svemu sudeći ušla i zabrana poslovno uvjetovanih otkaza radnicima za one koji koriste potporu za očuvanje radnih mjesta.


Potpore za sanaciju


Vlada je na sjednici donijela i odluku o uključivanju mikro i malih poduzetnika u program dodjele državnih potpora sektoru mora, prometa, prometne infrastrukture i povezanim djelatnostima u aktualnoj pandemiji COVID-a 19, koji su bili u poteškoćama na dan 31. prosinca 2019. godine.


Ti će poduzetnici koristiti potpore uz uvjet da se nad njima ne provodi cjelokupni stečajni postupak i da nisu primili potporu za sanaciju ili potporu za restrukturiranje. U krug korisnika ulaze i poduzetnici iz cestovnog prijevoza robe i oni poduzetnici koji su ujedno i pružatelji javnih usluga.


Osim toga Vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, zadužila tijela državne uprave te urede i druge stručne službe da poduzmu mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i osiguraju uvjete za redovito obavljanje poslova, odnosno utvrde mogućnost rada od kuće ili u skupinama.


Odluka će se primijeniti na javne službe, osim područja zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, koja se uređuju posebnim propisima. Uz to, neće se primijeniti na policijske službenike i službenike Civilne zaštite te pripadnike Oružanih snaga, koji obavljaju poslove sukladno zapovijedima glavnog ravnatelja policije, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja Civilne zaštite.