Prikupljanje potpisa

Izborna utrka u Zagrebu: Kod Tomaševića gužvovito, kod HDZ-a združeno, Škoro se rugao Filipoviću

Vanja Vesić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

"Ovo je slika koja govori više od tisuću riječi", razdragano je Filipović komentirao što su mu svi vodeći stranački dužnosnici, predvođeni Plenkovićem, došli dati podrškuNa frekventnijim zagrebačkim trgovima jučer je krenulo masovnije prikupljanje potpisa za kandidate na predstojećim lokalnim izborima za mjesto gradonačelnika Zagreba.


Kao što je poznato svaki kandidat mora prikupiti najmanje 5000 potpisa, a upravo su subotnju zagrebačku špicu aktivisti na šarenim štandovima iskoristili da privuku što veći broj građana da daju potpis svom favoritu.


Pod izbornim geslom “Vrijeme je za pravu promjenu” veći redovi Zagrepčana uočeni su ispred štandova kandidata zeleno-lijeve Platforme “Možemo” Tomislava Tomaševića, po uzastopnim anketama glavnog favorita za gradonačelnika Zagreba.
Na Zrinjevcu je Tomašević pred novinarima i zainterisanim građanima predstavio Savjet za Zagreb, nestranačko tijelo za razvoj grada, sastavljenog od renomiranih akademskih stručnjaka s područja urbanizma, gospodarstva, održivog razvoja, kulture i sporta. Kako kažu, svoje znanje i iskustvo odlučili su staviti na raspologanje u korist grada.– To je na neki način njihov doprinos, sa savjetima, nama u ovoj kampanji, a nadamo se i poslije, nakon izbora, kada dođe do promjene vlasti, i u upravljanju gradom. Želimo aktivirati sve kapacitete, svo znanje i iskustvo koje Zagreb može ponuditi, objavio je Tomašević ne želeći komentirati objede protukandidata niti spominjati ime HDZ-ovog gradonačelničkog kandidata Davora Filipovića koji mu je dobacio da “nikada nije imao osmosatno radno vrijeme”.


Upravo je Filipović nešto kasnije pred svojim štandom na Cvjetnom trgu imao obraćanje novinarima:


– Ovo je slika koja govori više od tisuću riječi, uskliknuo je Filipović aludirajući na to da su mu vodeći stranački dužnosnici jučer došli dati podršku za kandidaturu, od predsjednika HDZ-a, premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i ministara.


HDZ združeno


– Svi znaju kako izgledaju političke utakmice kad HDZ nastupa snažno i jedinstveno, a to je ova politička utakmica i, kao što smo na parlamentarnim izborima u sve četiri zagrebačke jedinice ostvarili najbolji rezultat, vjerujem da će mi naši sugrađani dati povjerenje, kazao je Filipović. Premijer je pak dodao:


– On se u dosadašnjim nastupima pokazao najpripremljenijim, u sadržajnom i u političkom smislu najviše fit za dužnost gradonačelnika Zagreba. Očekujem da će sigurno biti u drugom krugu, a nakon toga idemo na pobjedu. Očekujem da dobije snažnu potporu. Koliko čujem već je skupljeno 5000 potpisa.Na prepunom Cvjetnom trgu, na dupke punim terasama u kakofoniji političkih poruka građani su tradicionalno ispijali kave i vodili neke svoje razgovore. Epidemiološke mjere, distanca i zaštitne maske pale su u drugi plan.


Na susjednom Jelačić placu još jedan aspirant s desnice – kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro jučer je pred kamerama prigodno “opalio” po HDZ-u.


– Ne sjećam se kad je HDZ bio na vlasti u Zagrebu, osim što su statirali u kukuruzu zadnje četiri godine. Oni su, ustvari, u gradskoj skupštini bili ljudi koji su podržavali sve ono što je njihovim trgovačkim koalicijskim odnosima pasalo.Neće njihov kandidat biti gradonačelnik i neće se u Zagrebu graditi tvornica cjepiva protiv karcinoma, narugao se Škoro nedavnoj bizarnoj ideji HDZ-ove uzdanice okomivši se i na portal Faktograf.hr koji je uhodanom metodom provjera činjenica utvrdio da Škoro i Most po nizu dosadašnjih izjava vode ciljanu kampanju protiv Tomaševića baziranu na antisemitskoj teoriji zavjera, izlizanim pričama o “Sorosu” i slično.


– Pokušaj Faktografa da se moje ime stavlja u kontekst antisemitizma, nečega vrlo ružnog, čega se grozim i o čemu u mojoj karijeri nećete naći niti jednu poveznicu je nedopustiv, kazao je Škoro i dalje ne objašnjavajući što je mislio ranijom izjavom kako zna tko stoji iza Tomaševića.


Prema posljednim anketama Škoro je četvrti izbor Zagrepčana.


Klisović – mirno


“Mirni čovjek Zagreba” geslo je SDP-ovog favorita Joška Klisovića koji je ispred spomenika Kralju Tomislavu na istoimenom trgu umjesto napada na protukandidate govorio o programu SDP-a za Zagreb. Najavio je da bi proveo temeljitu reformu zagrebačke gradske uprave, a broj gradskih pročelnika i ureda sa sadašnjih 27 smanjio na 10.– Zagreb će dobiti onoliko gradskih ureda i pročelnika koliko mu, kao i građanima, stvarno treba. Neće biti više muljanja s novcem, dometnuo je Klisović najavivši i osnivanje gradske riznice kako bi se, tvrdi, za svaku kunu iz gradskog proračuna znalo kako, kamo i zašto je potrošena.


Klisović se založio za rebalans zagrebačkog proračuna na prvoj skupštinskoj sjednici iz kojeg bi izbacio plan rasprodaje vrijednih gradskih nekretnina industrijske baštine kao što su Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin.